Рояци кръвожадни комари продължават да тормозят Варна
Рояци кръвожадни комари продължават да тормозят Варна / Dariknews, архив

Няма спасение от комарите това лято. Кръвопийците са основна тема за разговор на варненци, особено по крайбрежието. Комарите тормозят най-вече привечер и през нощта, когато хората търсят хладина, но вместо нея попадат на рояци от досадните насекоми.

Положението е особено плачевно в Аспарухово, където вечер над плажа надвисват облаци от комари. Един час престой на някое плажно заведение осигурява минимум 20 ухапвания, твърдят потърпевши. Обичайна гледка по масите в баровете са почесващи се хора, които непрестанно размахват ръце, неуспешно опитвайки се да прогонят комарите. В заведенията репеленти не се предлагат, а ароматните пръчици, които облекчават положението, макар и минимално, са свършили отдавна.

От Общината твърдят, че вече са предприети действия за пръскане от някои от районите. Само от централния „Одесос“ все още не са изпратили писмo, с което да дадат заявка за пръскане. Обработените площи в останалите районни кметства, по данни на Красимир Тунчев от общинската дирекция „Социални дейности и здравно развитие“, са 520 дка в Аспарухов парк, 800 дка в Морската градина, в „Приморски“ - 214 дка, във „Вл. Варненчик“ - 196 дка. С пуснато възлагателно писмо, но с все още необработени площи, е „Младост“. Там трябва да бъдат напръскани 1313 дка. От кметствата в Община Варна без подадена завка е Каменар.

По думите на Тунчев, в Аспарухово е пръскано два пъти. Редовни посетители на плажа там обаче се оплакват, че дори и да има някакъв ефект от това пръскане, той е символичен.

Напоследък все повече хора коментират, че кръвосмучещите твари тази година са „вносни” и много по-опасни от обикновено. Оказва се, че не е точно така. Собственикът на фирма за борба с вредители Ивайло Миланов отдава причините за ситуацията на климата.

„Всичко е от влажната пролет. Много влага и много комари. Имаше много дъжд, а комарите съществуват във водна среда, яйцата си залагат във водата”, обяснява специалистът.

Традиционно в региона се срещат 2-3 вида комари, не е по-различно положението и този сезон. Според Миланов повишените температури трябва да смекчат обстановката, но само те не са достатъчни.

Борбата срещу всички видове комари става по един и същи начин. Използват се специални препарати за пръскане - със студен и топъл аерозол, със специална техника - оръдия, вертолети.

Не са малко заявките, които получава фирмата за обработка на частни имоти. За да има ефект от пръскането обаче, то трябва да се извършва поне два пъти годишно.
Специалистите обясняват, че най-подходящият момент за обработка е точно това време на годината, за да може популацията да се доведе до някакъв биологичен минимум.

Не излизайте навън вечер без репеленти, съветват специалисти. В противен случай ви застрашават сериозни кожни обриви и „приятен” сърбеж през следващите дни. Комарите не подбират по възраст и пол, а дрехите и обувките не са никаква бариера за тях.