/ live.varna.bg, архив
Против записващи устройства в детските заведения се обявиха родители на деца след последния случай на тайно записване във варненска ясла.

Полиция разпитва родители заради записващо устройство в детска градина (ВИДЕО)

Родители на деца от първа група на ясла "Иглика", в която на 17 май в джоба на едно от децата бе намерено аудиозаписващо техническо средство, стартираха петиция, озаглавена "Против записващи устройства в детските заведения". Подписи в нейна подкрепа се събират в онлайн платформа за петиции от два дни, установи проверка на Дарик. 

"Устройства, подобни на тези, могат да бъдат опасни за нашите деца и неоткрити навреме да застрашат здравето на децата чрез поглъщане, поставяне в нос, ухо или друго място. Персонала в групата е действал правилно като е предал устройството на директора на детското заведение, за да се вземат последващи мерки", се посочва в петицията. Създателите й се обявяват категорично против "грубото навлизане в личното пространство" на децата им и на персонала в групата. 

"Също така, чрез тази петиция искаме да декларираме, че не сме давали съгласието си за това да се правят подобни записи, нито ни е искано съгласието те или част от тях да станат публично достояние чрез предаването им в медиите. Това според нас е самоволно и остро ограничаване на неприкосновеността на личността на нас, нашите деца и персонала, която е основно право на гражданите на Република България според Конституцията й. Също така е нарушение на Закона за специалните разузнавателни средства, според който реда за възлагането и използването им са установени основно с чл. 3, чл. 12, чл. 13 и чл. 14 отгоре посочения закон", се посочва още в подписката.

В същото време след последния случай на подслушано насилие стартира и "Петиция в подкрепа на родителите на малкия Виктор от детска ясла "Иглика". В нея се припомня случая, при който детегледачка открила записващото устройството, а директорката алармирала общината, а оттам и полицията. Служители на Трето РПУ отишли в яслата, прибрали устройството и снели показания от персонала. 

Според инициаторите на тази петиция се нарушават правата на детето, защото при намиране на записващото устройство не са били уведомени и родителите. Наложило се и те да дават показания, тъй като по указание на прокурор по случая била образувана полицейска проверка. 

"Родителите на малкия Виктор са поставили записващо устройство, защото са имали съмнение за тормоз на детето им в детската ясла. На 16 май на записа, който са направили, се чува, че възпитател удря детето им, след което то плаче дълго време. В момента тече разследване и е възможно да санкционират родителите, като нарушители. Подкрепяме родителите на малкия Виктор и настояваме детегледачката, която удря детето, да бъде наказана", пише в тази онлайн петиция.