Родители излизат на протест срещу новия Закон за детето
Родители излизат на протест срещу новия Закон за детето / Sofia Photo Agency, архив

Родители в София, Варна и Пазарджик излизат днес на протест срещу приемането на новия Закон за детето.  Според тях законопроектът на практика предвижда „национализация на децата” у нас. Така родителите определят текстовете, които предвиждат репресивни санкции - включително отнемане на деца - при липса на подходяща среда за отглеждането им.

„Нито действащото законодателство, нито новият законопроект отразяват в пълнота Конвенцията на ООН за правата на детето, като така излагат българските семейства и деца на риск и на практика нарушават правата както на родителите, така и на децата”, изтъкват организаторите на протеста. По думите им новият законопроект не признава отговорността на родителите за децата, като вместо това я замества с административни предписания.„Това по същество е антисемейна и пагубна за бъдещето на децата политика, особено във времена на демографска и икономическа криза”, допълват те.

Протестиращите настояват текстът на новия закон да бъде изцяло отхвърлен. Те искат имената на авторите на законопроекта да бъдат назовани и отстранени от бъдеща работа по законодателство в областта на семейството и децата. Третото им искане е с участието на родителите от цялата страна в публично обсъждане да бъде направена цялостна ревизия на действащия Закон за закрила на детето и практиките по него така, че да се съгласуват с Конвенцията на ООН за правата на детето.

Протестът се организира днес от 12.00ч. Във Варна шествието ще тръгне от Фестивалния комплекс и ще стигне до Съдебната палата на пл. „Независимост”.