Родилките в АГ болницата – от 15 до 47 години
Родилките в АГ болницата – от 15 до 47 години / Дарик Варна

Пет бебета проплакаха само до 10 часа на Бабинден във варненската АГ болница. Други 4 деца се раждаха докато в здравното заведение течеше празничното тържество, съобщи управителят на болницата д-р Радослав Минков.

За първите 20 дни на януари там са се родили 150 бебета, от които 82 момченца и 68 момиченца. Това е с 30 бебета повече спрямо същия период на миналата година, показва статистиката.

За цялата 2013-а година в АГ болницата са проплакали за първи път 2436 деца. Новородените момченца са 1295, при 1141 момиченца. Бебетата обаче са със 152 по-малко спрямо 2012 г.

През миналата година са се родили 65 двойки близнаци и 3 тройки тризнаци. Най-младата майка е 15-годишна, а най-възрастната - на 47 години. Напоследък сред родилките често има и рускини, отбеляза д-р Минков.

В АГ болницата се трудят 45 лекари със средна основна заплата 730 лева. С 200 лева по-малко получават средно акушерките, които са около 150 на брой.

Има болници в страната, в които медицинските сестри получават по-високи заплати от лекарите във варненската АГ болница, коментира д-р Минков. По думите му, заради намаляване на средствата по няколко клинични пътеки, заплатите в болницата не могат да бъдат увеличени с повече от 10 на сто, спрямо нивата преди 2-3 години.

АГ болницата с „отлична" акредитационна оценка

Със заповед на здравния министър д-р Таня Андреева АГ болницата във Варна получи акредитационна оценка за цялостната медицинска дейност "отлична" за срок от пет години. Здравното заведение затвърди позициите си на единствената извън столицата специализирана болница по акушерство и гинекология и водещото й място не само за Варна, но и за цяла Североизточна България. Това е най-високата оценка за мениджмънта и предлаганите медицински дейности от извършените досега четири акредитации, похвалиха се от здравното заведение.