Родена на 4 юли преди сто години
Родена на 4 юли преди сто години / dnesplus
Керанка Георгиева Николова от Варна навърши сто години. Тя е родена на 4 юли 1908 година в морската столица . Първоначално е живяла заедно със съпруга си в кв. “Аспарухово”, където са имали къща, но в последствие тя се превърнала в училище за слепи деца. В момента юбилярката живее в квартал “Младост”.

Керанка има 4 деца - две дъщери на 72 и 73 години и двама сина на 70 и 78 години. Към днешна дата тя има 6 внука, 11 правнука и 7 праправнука.

Христина, която е най-голямата дъщеря на Керанка, разказва за своята майка, че винаги е била грижовен родител. Никога не е била строга и винаги е била прекрасна домакиня. Керанка има само 11 години трудов стаж. Работила е като кухненски работник. Кулинарните си умения тя е предала на своите две дъщери. Според тях Керанка не е капризна и си хапва всичко, а тайната на нейното дълголетие се крие в чашата вино, която пие винаги по време на храна.

Христина споделя, че майка й никога не е пропускала да гласува на избори. Столетницата изпитвала голяма радост винаги когато пусне бюлетина в изборната урна. Обичала и политиката, обсъждала с комшиите политиците от предизборните плакати.

Любимото предаване на Керанка е “Имаш поща”. Най-редовно сядала пред телевизора, за да го гледа и да попива историите на другите.

Керанка е много грижовна баба, твърдят праправнуците й. От нея те са научили, че трябва всяка сутрин да се молят и да благодарят на Бог за добрините в техния живот. Второто нещо, което няма да забравят, е, че винаги трябва да прощават на хората, колкото и лоши да са те.

За столетницата съседите разказват, че е много общителна и на никого нищо лошо не е направила. Винаги е гледала да им помогне, да им даде съвети, както със своят живот, така и като ги напътства с опита си.

За кмета на Варна Кирил Йорданов Керанка разказва, че е добър градоначалник. Направил е много за града ни, като е оправил улиците и е сложил нови палми, които тя иска да види с очите си и да ги докосне с ръце. Керанка има мнение и за президента. Той бил много хубав, според старата жена. Друго обаче й е мнението за Станишев. Той бил много млад още и не ставал за премиер на родината.

Юбилярката Керанка Николова получи лични поздрави от кмета на район “Младост” Йорданка Юнакова. В знак на уважение кметицата подари икона, торта, кошница с плодове на Керанка и обеща, че лично ще я закара със собствената си кола, за да види палмите във Варна.

Какво още споделят за столетницата нейните близки, чуйте в звуковия файл: