Рискови са 13 проекта по Околна среда
Рискови са 13 проекта по Околна среда / снимка: БГНЕС, архив

Рискови са 11 проекта по приоритетна ос "Води" на оперативна програма "Околна среда" - 2007-2013 г. /ОПОС/, както и два проекта по приоритетна ос "Отпадъци" на програмата. Това коментираха на семинар за журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и ръководителят на Управляващия орган на ОПОС Яна Георгиева, предаде БТА.

Физическото изпълнение на проектите трябва да приключи до 31 октомври т.г. Имаме притеснения за 11 проекта в сектор "Води", които сме определили като рискови, коментира Яна Георгиева. Те ще бъдат предложени за фазиране - т.е. прехвърляне на част от изпълнението им за финансиране в следващия програмен период на ОПОС. Сред тях са проектите на Банско, Белене, Шумен, Ямбол, Раднево, Тервел, Видин, Враца, Силистра.

В сектор отпадъци рискови са проектите в Бяла, Русенско, и Разлог, но там няма възможност за фазиране на проектите, посочи министър Ивелина Василева. Ако проектите не могат да приключат в установения срок, общините ще трябва да търсят други начини за финансирането им.

В отговор на журналистически въпроси екоминистърът отбеляза, че възможен източник за финансиране за тях е Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ към екоминистерството или такса "смет". От ПУДООС се финансира изграждането на депото в Пазарджик.

Според Ивелина Василева доскоро е имало риск и за проекта на Ямбол, но вече има уверение, че ще приключи в срок. В Разлог също са напреднали доста физическите дейности на терен, при мобилизация е възможно приключването му навреме, коментира още екоминистърът.