/ netinfo
Режисьорът Васил Барков: Мит е, че Никола Гешев е супер полицай
100675
Режисьорът Васил Барков: Мит е, че Никола Гешев е супер полицай
  • Режисьорът Васил Барков: Мит е, че Никола Гешев е супер полицай
Митът, че Никола Гешев е супер полицай на световно ниво, е силно преувеличен. Това твърди режисьорът на филма за една от най-енигматичните личности миналия век Васил Барков. Според него обаче Гешев е „един истински родолюбец, който обичаше България така, както той го разбираше”.

Премиерата на продукцията „Гешев” е на 26 февруари. Васил Барков разкрива пред Дарик на какви въпроси дава отговори лентата – били ли са Тодор Живков и Трайчо Костов агенти на полицая, защо Гешев не бяга по-рано от България, защо изоставя бременна си съпруга, убит ли е при бягството си. 

Васил Барков
Васил Барков; снимка: личен архив

Как решихте да направите филм за Никола Гешев?

Беше тежко решение да се наема да правя филм за Никола Гешев, който е една от най-противоречивите личности в българската история и около нея има създадени много митове. Когато Марин Дамянов ми предложи сценария си, нямаше как да откажа, защото ме заинтригува. Казах, че трябва да се опитаме да направим този филм и да бъдем обективни. 

Колко време ви отне да завършите филма?

Работата по филма ми отне две години, а само монтажът – още една година. Това беше един от най-тежките ми проекти, защото архивите бяха много.  

Жанрово как може бъде определена лентата?

Документален филм с игрални възстановки, като в един момент документалното дори надделява над документалното. Това е моя съзнателна позиция, защото емоционалните думи като кино не биха ми стигнали, за да боравя само с документи и интервюирани хора. По принцип беше много дръзко от моя страна да пресътворя Гешев.Пенко Русев играе самия Никола Гешев и мисля, че справя доста убедително. 

Какви отговори за Никола Гешев ще получим, след като изгледаме филма?

Че мистерията около изчезването и смъртта му продължава. Другите отговори ще бъдат колко е важно всеки един от нас да бъде отговорен в своите дела, защото винаги епохата влияе на човека, както и той на нея. Във филма има много моменти, в които се опитах да разясня времето, в което е живял Гешев - събитията, които се случваха през 20-те, 30-те и 40-те години в България на фона на разрушителните събития през първата половина на XX в. като двете световни войни, Балканската война, идването на власт на фашизма и нацизма в Италия и Германия, сближаването на България с нацистка Германия. Всичко това повлия не само на Никола Гешев, но и на съдбите на цял един народ. 

След като сте проучили много документи, може ли да отсеете кои от митовете за Гешев са силно преувеличени?

Силно преувеличено е, че беше супер полицай, че беше от световно ниво. Да, той беше много добър полицай, много добър занаятчия, който загърби личния си живот в името на една кауза – да опази държавността, както той я разбираше тогава. За него думата и клетвата значеха много. При постъпване на работа всеки един от държавните чиновници попълваше клетвена заповед, че ще пази устоите на България, че ще бъде верен на Бог и на царя. За Гешев този клетвен лист придоби, поне в моя филм, едно огромно значение – той е една червена нишка в живота му. Затова няма да е преувеличено да се каже, че Никола Гешев е един истински родолюбец, който обичаше България така, както той го разбираше.

Никола Гешев филм
netinfo

Но не и чак полицай от световна класа? 

Не, не, не, категорично не. Това е един мит, създаден от режима след 1944-та година, за да оправдае усилията в борбата срещу противници от много високо ниво – ние се борихме срещу тези противници, победихме и заслужаваме тази власт во веки веков. 

В името на своята кауза Гешев имал ли е граници по отношение на методите, използвани при разпити?

Има много противоречиви мнения за методите му в работата. Склонен съм да мисля, че лично не е участвал в измъчванията и по-сериозните физически въздействия, защото това не е неговото ниво. Във филма обаче тезата ми е, че това би могло да бъде и така – лично да измъчва арестантите. Наистина методите бяха много жестоки, но такова беше времето тогава.    

Имате ли любима операция на Гешев?

Прословутата операция срещи подводничарите и парашутистите. Но също така и една от по-дребните за него операции, при която залавя Александър Пеев-Боевой (ръководител на нелегална разузнавателна група, изпълняваща изпълнява поръчения на Съветското главно командване – б.ред.). Пеев предава ценни сведения на Москва чрез радиопредавател. Гешев изключва електрическото в София по райони, за да определи къде се намира този радиопредавател. 

Кои операции проваля Гешев?

Може би още в началото, когато започва да работи в полицията, е неопитен и действа наивно. Израствайки по служебната йерархия, той наистина придобива онова, което знаем за Никола Гешев – честен, безкомпромисен, вярващ, предан до фанатизъм на цар Борис III. 

Тази преданост към цар Борис III прави ли го „полиция в полицията” – след един етап никой да не му се меси в работата? 

Да, след един етап, когато вече става началник на Отделение А, борещо се с комунистическата заплаха. Струва ми се, че никой не му се е бъркал и на никого не му се е занимавало с него. Има и сведения, че бил близък с цар Борис III чрез неговия съветник Станислав Балан, който му съученик. Струва ми се, че той беше доста независим и сякаш царят му се е доверяваше – със сигурност знаеше за неговите успехи и методи.   

Друг негов съученик е Трайчо Костов. За него може ли да се твърди със сигурност, че е бил агент на Гешев?

Да, и аз мога да твърдя, че беше агент на Гешев, защото архивите недвусмислено до показват.

Дава ли отговор филмът на един от въпросите, с които се спекулира от десетилетия – бил ли е Тодор Живков агент на Гешев? 

Във филма се намеква, но зрителят е свободен да избира – дали Тодор Живков е бил агент, или не е бил. 

Защо топ полицаят Гешев, който не би трябвало да има никакви съмнения за своята съдба след навлизането на Червената армия в България, не подготвя бягството си по-рано, а чака буквално до последния момент? 

Това е дори по-голяма загадка от тази дали е останал жив. Защо той изчаква до 8 септември, след като още през август съветските войски са на границата с България, а на 5 септември Съветският съюз обявява война на България. Струва ми се, че той беше толкова сигурен, че ще се измъкне, или имаше договорки с хора от други служби, които му дадоха гаранция, че ще се измъкне. Другият вариант е, че трябваше да стои на работа до последно и да унищожи каквото може от досиетата. Филмът не дава отговор на тази загадка. 

Как си обяснявате, че Гешев при бягството си тръгва без съпругата си, с която са сключили брак няколко месеца по-рано и е била бременна? 

Виждам една слабост на Гешев – една паника и страх. Има няколко обяснения. Първото е, че тя е карала тежка бременност. Гешев може да бил и убеден, че новата власт няма да пипне една бременна жена. Когато задържат Веселина Гешева, тя започва да пише обяснения, в които принизява ролята си. Може би тя беше инструктирана от Гешев да говори така и да омаловажи ролята си във връзката им. 

Убит ли е Гешев при бягството си, или то е успешно – към коя от хипотезите клоните?

Като документалист черно на бяло не съм видял документ, че е убит, или не е убит. Усилията, която новата власт полага в продължение на повече от десетилетие, за да го открие – това ми дава самочувствие да кажа, че все пак той се измъкна жив. Но това са само мисли, които не са подкрепени с документи черно на бяло. 

Архивите на Гешев – с тях какво може да се е случило?

Според мен ги е прихванала някоя от службите, най-логично е това да са съветските служби и сега те да са в Русия. Ако руснаците разкрият архивите, ще разберем истината за Никола Гешев. 

Цялото интервю с Васил Барков може да чуете в звуковия файл.