Режат парите на Окръжна болница
Режат парите на Окръжна болница / Sofia Photo Agency, архив

С въвеждането на делегираните бюджети парите на МБАЛ „Св. Анна” със сигурност ще бъдат орязани, но все още не е ясно с колко точно. Това заяви за Дарик директорът на лечебното заведение доц. Лидия Петкова, която в края на миналата седмица участва в официална среща в София с представители на Националната здравноосигурителна каса. Тя обясни, че е предвидено 12-15% намаление на средствата, но засега не е ясна методиката на формиране на новите  бюджети. Говори се, че те ще се определят на базата на миналогодишните бюджети, на т.нар. исторически принцип. В същото време от март Националната здравноосигурителна каса покрива само 80% от изработеното от болниците, а останалите 20% не се доплащат. ”Ако тези 12-15% намаление са предвидени върху 80%, това изключително много ще затрудни работата ни”, посочи доц. Петкова.

По думите й въвеждането на делегирани бюджети на болниците е в ущърб на болница „Света Анна”. Една от причините е, че повече от половината пациенти са приети в лечебното заведение по спешност и не могат да бъдат предвидени в делегираните бюджети.

На срещата не е била фиксирана дата, на която шефовете на болници да подпишат анекси за делегираните бюджети. Може би това ще се случи до края на юли, тъй като следващия месец всички държавни институции са във ваканция, каза още доц. Петкова.