Революционна терапия за лечение на Хепатит С беше представена във Варна
Революционна терапия за лечение на Хепатит С беше представена във Варна / netinfo

Инфекцията на черния дроб - Хепатит С, който може да доведе до цироза или рак, вече ще бъде лечима в до 98% от случаите. Това стана ясно след проведената днес пресконференция по темата във варненската болница „Св. Марина”. Сегашната терапия с интерферон и други медикаменти има около 60% ефективност.

„Една от най-тежките хронични болести на 21 век – хроничния Хепатит С от медицинска гледна точка скоро ще бъде абсолютно решим проблем. Предстои огромна революция в лечението му. Новите терапии ще лекуват инфекцията за много кратко време – няколко месеца. Така човек ще се изчиства изцяло. Излекуването от хепатит С ще стане въпрос на скрининг. Това е предпоставка за ликвидиране на тази инфекция от лицето на земята“, каза проф. Искрен Коцев - ръководител на Клиниката по хепато-гастроентерология към УМБАЛ „Св. Марина“.

Досега известната терапия срещу хепатит С продължава 6 или 12 месеца, а съпътстващи заболявания като сърдечносъдовите, диабет или затлъстяване, затрудняваха излекуването. В сравнение с досегашното лечение, новата терапия показва много по-висока ефективност и то след 8- до 12-седмично лечение. Друго предимство на терапията е, че медикаментите вече ще са под формата на таблетки за перорална употреба, а не като досегашните лекарства, които се поставят подкожно.

Сред участниците в пресконференцията бяха представители на сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“. Те разказаха повече за една от инициативите под наслов „Хепи ли Си?“, с която ще отбележат Световния ден за борба с хепатита – 28 юли 2014 г.