Ресторант на Златните укривал над 100 бона годишно
Ресторант на Златните укривал над 100 бона годишно / DarikFinance.bg

Над 100 000 лв. оборот на година е укривал ресторант на Златни пясъци, а доказателствата за това данъчните открили във флаш памет, скрита в обекта. При проверка на дневния оборот на ресторанта инспектори от териториалната дирекция на НАП във Варна се натъкнали на флаш памет, която съдържала електронни таблици. В тях подробно били описани реалните обороти от продажбите на заведението за последните две години и точният размер на укритите приходи за същия период.

Инспекторите на НАП установили, че собствениците на заведението отчитали едва 50% от приходите си, като укривали по около 100 000 лв. на година.
Ресторантът е поставен под постоянно наблюдение от НАП, а в близките няколко дни ще стартира данъчна ревизия на собствениците на заведението. Данните от флаш паметта и събраната информация по време на постоянното наблюдение, ще послужат при определяне на задълженията на ресторанта за последните 5 години.

При извършените проверки от НАП на обекти по Северното Черноморие на некоректни търговци са връчени 52 наказателни постановления на обща стойност 45 000 лева, като най-честото нарушение, което установяват инспекторите, е неиздаване на касов бон. Ако търговците не платят доброволно задълженията си към бюджета в законовия срок, от НАП ще пристъпят към принудителното събиране на дължимите суми, включително и чрез изземване на парични средства от касите на обектите им.  2 000 лева иззеха инспекторите от каса на ресторант във Върна, тъй като собственикът не е платил доброволно дължимите данъци, които надхвърлят 30 000 лева.

„Нека лицата, които имат просрочени задължения и имат временни финансови затруднения, да потърсят контакт с нас, за да бъдат те разсрочени. Спрямо тези, които откажат да платят доброволно задълженията си, ще предприемем всички мерки за принудителното им събиране”, заяви териториалният директор Светлан Петков.