Решават временно проблема с гробищните места
Решават временно проблема с гробищните места / Sofia Photo Agency

Част от паркинга и зелената площ пред гробищен парк “Тополи” да реши временно въпроса с липсата на гробищни места, решиха общинските съветници от комисията по “Собственост и стопанство”. Те гласуваха да задължат кмета на община Варна и Любчо Любчев, управител на общинска фирма “Обреди”, да предприемат всички необходими действия, за да се вкара в експлоатация парцелът.

Земята се намира вляво от главния вход на парка. Тя се простира на 2 640 кв. м. Очаква се там да бъдат изградени около 500 гробни места, което да реши проблема на Варна за около 4-5 месеца, заяви Любчев. Той допълни, че няма да са необходими никакви правни процедури. Ще бъде нужно единствено преместване на оградата. Съседният терен ще продължи да бъде използван за обръщач, зелена площ и паркоместа, каза още Любчев.

Няма да има промяна в цените на гробищните места, коментира още управителят на “Обреди”. В момента едно такова струва 150 лева, а сумата за гробница е 750 лева.

Комисията “Собственост и стопанство” гласува да бъде удължен срокът за проучвания на работната група, която се занимава с проблема. Тя ще може да работи до следващата сесия на общинския съвет през април. Дотогава трябва да бъдат изготвени предложения за по-дългосрочно решение за липсата на гробищни места. Нужни са поне 30-40 дка. за следващите няколко години, смята Любчо Любчев. Според него през това време трябва да се обмисли вариантът за изцяло нов гробищен парк на нов терен, който да бъде поне 150-200 дка. Сериозно облекчение би създало и изграждането на новия крематориум, който се очаква да поеме голяма част от погребенията, смята управителят на “Обреди”.

Работната група извършва проучване на общо 12 терена в непосредствена близост до гробищен парк “Тополи”. Част от земите са неподходящи заради наличието на скали на дълбочина по-малка от 1.50 м. Четири от парцелите отговарят на изискванията, смятат от работната група. Според общинските съветници трябва да се направи проучване каква част от терените биха попаднали в зоната, където се очаква да минава бъдещата магистрала.