Решават дали 15 август да е почивен ден за варненци
Решават дали 15 август да е почивен ден за варненци / Дарик Варна, архив

Комисията по култура и духовно развитие към местния парламент ще гласува предложението за обявяване на Деня на Варна за почивен ден за жителите на морската столица. Предложението е на временно изпълняващия длъжността кмет Богдан Караденчев, със съгласието и на областния управител Коста Базитов.

„С годините 15 август се утвърди като ден, наситен с множество общоградски тържества, културни прояви, свързани с историята и настоящето на града ни и доби голяма популярност сред всички граждани и гости на Варна като празник на града. Това ме кара да считам, че обявяването на 15 август за празничен и неприсъствен ден ще бъде възторжено прието от варненската общественост и ще е още едно признание за нашия град", отбелязва Караденчев в предложението си до местния парламент.

Заседанието на комисията е насрочено за 10 часа.

В последните години 15 август неизменно е неработен ден за варненци. Първоначално денят бе обявен за почивен от Министерския съвет. С промените в Закона за местното самоуправление в правомощията на местния парламент е да обявява определени дати за празнични и неработни дни на града.

Празникът на Варна се отбелязва от 1993 г. в деня на Успение на Пресвета Богородица. През 2007 година за първи път 15 август бе обявен и за почивен ден. Така за първи път в историята на България град празнува своя празник като неприсъствен ден.