Решаваме по американски проблема с бездомните кучета
Решаваме по американски проблема с бездомните кучета / netinfo

За решаване на проблема с бездомните кучета е необходимо в закона за животните да бъде върнат текстът, който предвижда евтаназия за непотърсени в 14-дневен срок кучета. Това сочат резултатите от доклад на специалисти в тази област от Варна и София, съобщи кметът на морската столица Кирил Йорданов.

Препоръките на специалистите са направени на база опита в САЩ и Германия, където проблемът с бездомните кучета е бил решен именно по този начин през 70-те години на миналия век. Според доклада, ако популацията на четириногите не бъде овладяна, в следващите 3 години ситуацията може да стане критична, Необходима е национална политика в тази насока, подчерта Кирил Йорданов. За целта варненският кмет организира срещи с представители на други градове за иницииране на законодателни промени.

В момента броят на бездомните кучета във Варна е около 5000. За справяне с този проблем през тази година Община Варна е отделила 155 000 лева, или с 23 000 лева повече от предходната година.

През миналата година в града са били евтаназирани 47 кучета, а близо 1400 – кастрирани, с което общият брой на кастрираните кучета за последните 8 години достига 13 400. Кастрацията обаче не помага. Трудно тази дейност се прилага при животните в ромските махали, тъй като ромите не допускат специалистите, призна кметът.

В същото време над 6 пъти е намалял броят на регистрираните домашни любимци. При 1938 регистрирани домашни кучета през 2007 г., през 2008-а такса е била платена едва за 298 домашни любимци, 63 от които новорегистрирани, посочи варненският кмет.

20 лева в града и 10 лева в селата е общинската такса за отглеждане на куче у дома, припомни кметът.Срокът за плащане на таксата е 31 март на съответната година, или в едномесечен срок от датата на придобиване на домашното животно след това /до 3 месеца при новородено/. Освободени от налога са кучета на инвалиди, на БЧК, тези в организациите на бюджетна издръжка, както и кастрираните домашни любимци, се посочва в общинската Наредба за обществения ред.

Глобите за нерегистрирано куче са от 50 до 500 лева. 20 лева е глобата за забравени у дома документи на куче при разходка навън. С 100 лева се санкционира разхождането на куче без намордник. Толкова е и глобата за куче на плажа. 50 лева е санкцията за несъбрани кучешки фекалии или изоставянето на домашен любимец.