Реновират сградата на някогашната Софийска банка
Реновират сградата на някогашната Софийска банка / http://www.skyscrapercity.com

Една от емблематичните за Варна сгради, която от години тъне в разруха, най-вероятно ще бъде реставрирана. Става въпрос за сградата на някогашната Софийска банка, която се намира до Областна администрация. Собствениците на имота – кипърец и турски гражданин са изразили готовността си да реновират фасадата на зданието, като дори са изготвили проект. Това обясни главният архитект на Варна Виктор Бузев.

В момента се изчаква становището на Националния институт за недвижимо и културно наследство, относно предвижданията на собствениците. Очакванията са до края на август да има становище по въпроса, след което главният архитект ще издаде разрешително за стартиране на строително-ремонтните дейности.

„Малко бавно излизат отговорите от Института за паметници на културата, тъй като твърде малко хора отговарят за паметниците в цялата страна. Трябва да се направи тази децентрализация, за която се говори от много време, за да може по-бързо и ефективно да се случват нещата. В момента комуникацията е затруднена, иначе собствениците изразиха своите най-добри намерения да ремонтират сградата. Трябва да се избере и фирма, която има лиценз за работа със сгради-паметници на културата, след което вече ще могат да обновят фасадата и  да премахнат дърветата, които са на покрива и терасите“, обясни арх. Бузев.

По негови думи паметниците на културата във Варна в момента са 500, като се очаква списъкът да се актуализира с още 150 къщи. 85 пък са сградите в аварийно състояние, които се нуждаят от спешен ремонт.