Рекордьор пренощувал 75 пъти в изтрезвителя
Рекордьор пренощувал 75 пъти в изтрезвителя / sxc.hu

Варненец постави рекорд по "посещения" в местния изтрезвител. Николай Б. е прекарал в приюта за пияни общо 75 нощи, 10 от които само през тази година. Това разкри пред Дарик шефът на варненския изтрезвител инспектор Съби Банков.

Друг любител на чашката пък прекарал в отрезвителното 63 нощи. В тройката се нарежда друг варненец с 50 нощувки в изтрезвителя, 10 от които тази година. Първенството сред жените държи почитателка на високите градуси с 18 осъмвания в отрезвителното, 3 от които тази година. През последните 3 години 86 души са били два и повече пъти „лекувани" на ул. "Гео Милев" № 4, сочи още статистиката.

Случвало се е прекалили с алкохола да прекарат в изтрезвителя Бъдни вечер или Нова година. Варненският изтрезвител се оживява основно през лятото и по време на зимните празници. Заведението за отрезвяване обаче се е пълнило само веднъж - преди 2 години, когато там са били настанени дузина пияни футболни фенове от столицата.

Сред попадащите в отрезвителното има както млади, така и стари. Посетителите са с различен социален статус. Случвало се е там да осъмват и по-заможни варненци. За изтрезняване са водени и чуждестранни туристи и моряци. Понякога заедно изтрезняват по двама-трима любители на чашката.

Хората, които прекарват нощта в отрезвителя, дължат 10 лева, защото в заведението получават топло легло, чисти чаршафи и медицинска помощ. Случва се обаче безработни и социално слаби да не плащат, призна шефът на варненския изтрезвител.

В момента специализираният служебен автомобил, с който се транспортират препилите до изтрезвителното, е повреден. Така препилите се извозват до „хотела за пияни" с помощта на „Бърза помощ" или патрулиращи полицаи.

В изтрезвителя освен пияни, попадат и хора, които са агресивни и нарушават обществения ред. Заради обида на полицаи 15 дни през лятото на 2004-а там прекара Евгени Минчев. По време на престоя си най-именитият клиент на варненския изтрезвител полагал обществено полезен труд, метейки района и копайеки градинките, разкри инспектор Банков. По думите му паркетният лъв се е държал кротко и достойно.