Разширяват гробището в Аспарухово
Разширяват гробището в Аспарухово / DarikNews.bg, архив

Да се изготви Подробен устройствен план за разширение на гробищния парк „Кантара” в „Аспарухово”. Това решиха на днешното си заседание съветниците от комисията по архитектура към варненския общински съвет.

Гробището в „Аспарухово” е единственото, което на този етап може да бъде разширено, тъй като геоложките проучвания са показали, че терените около „Тополи” не са подходящи. Това обясни главният архитект на Варна арх. Виктор Бузев. „Проблемът с гробищните паркове в града е сериозен и отдавнашен. Капацитетът на централните е напълно изчерпан, а в този си вид гробището на Тополи също. Проучванията там показаха, че терените в близост не са подходящи и остава вариантът да се изгради крематориум. Така единствена алтернатива на традиционния начин за погребение е паркът в „Аспарухово”, каза Бузев.

Гробищен парк „Кантара” е факт от няколко години. Мястото е осигурено инфраструктурно има и автобусна спирка. За момента липсва канализация, но има изградена сграда за опело на покойника. Предвижда се гробището да се разширява поетапно – на първо време ще се усвоят 150 декара, а след това останалите 600.