Разширяват базата на Общински детски комплекс във Варна
Разширяват базата на Общински детски комплекс във Варна / снимка: Пресцентър на Община Варна

„В навечерието на Коледа стават чудеса, затова всички ние – деца, родители и възпитатели от Общинския детски комплекс, се надяваме да бъде сбъдната една наша мечта – да имаме нов дом, в който младите таланти на Варна да търсят реализация“. С тези думи директорът на Общинския детски комплекс Монка Николова откри концерта-спектакъл „Чудесата на Рождество“ в Драматичния театър.

„Децата на Варна заслужават най-доброто, затова една от приоритетните ни задачи е да положим всички усилия за осигуряване на по-модерна база, в която малките таланти да имат условия за развитие“, обяви кметът Иван Портних, който бе гост на тържеството. По-късно той връчи  плакет на Кмета на Варна на Сия Папазова  – за цялостен принос за развитието на културата на Варна и по случай нейната 70-годишнина. Сия Папазова е учител в ОДК-Варна и ръководи Детско-юношеския театър «Златното ключе», наследен от друг голям педагог – нейната сестра Катя Папазова.

„Варна да стане културна и младежка столица на Европа, защото тук се раждат най-талантливите деца“, каза тя, като благодари за наградата и пожела на кмета успешен мандат.

Призове бяха връчени и от името на Съюза на българските танцови и музикални дейци - „Златна лира“ и „Сребърна лира“. Първият  получи Ганчо Ганчев, художествен ръководител и диригент на Варненската детско-юношеска опера при ОДК, художествен ръководител и диригент на Варненски камерен оркестър, на Смесена вокална група към ИУ – Варна, и артистичен секретар на Международния майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”. Наградата е  по повод неговата 50-годишнина и 30 години творческа дейност.

Добринка Колева получи „Сребърна лира“ за цялостна творческа дейност и по случай 65-годишнината си. От 20 години тя е художествен ръководител и диригент на Народния хор към Детски фолклорен ансамбъл „Българче” при ОДК.

Във втората част гостите и зрителите в залата се насладиха на изпълненията на 300 деца и младежи от школите на ОДК.