/ Делфинариум-Варна
Планира се разширяване и модернизиране на Делфинариума, което включва изграждане на открит басейн със сцена за представления на открито през лятото. Това разкри управителят на Делфинариума Ивелин Симеонов. 

Спад на ранните записвания за лятна почивка у нас от германци и руснаци

Единственото по рода си в България атракционно съоръжение ще се сдобие и с отделение за майки-родилки и карантинен сектор. Разработеният проект предвижда създаване на комфортни условия и за тюлените, за които се грижат в Делфинариума. Проектът ще бъде реализиран върху парцел, непосредствено до настоящата сграда.

 „Проектът предстои да бъде внесен за одобрение в Общинския съвет. Амбициите ни са  и срещаме подкрепата на Общината в края на тази година да започнат строителните работи”,  уточни Симеонов. 

Тази събота в Делфинариума бе представен най-новият му обитател - бебе делфин. Родители са му Доли и Кимбо, които вече имат 3 деца. Новото им бебе бе представено с две безплатни представления. 

Откакто е родено малкото на 19 ноември , е неотлъчно до майка си - 35-годишната Доли. А заради раждането му в края на миналата година атракционът спря представления за месец. Най-новият обитател на Делфинариума е много игрив и дори се включва в спектаклите, разкри старши треньорът Илиян Василев. Той разкри, че малкото започва да подражава на по-възрастните делфини след втората си година, а след третата година го поемат треньорите и започва неговото  обучение. 

Варна се представя на две туристически изложения в Москва (СНИМКИ)

В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Практиката доказва, че бебета са много уязвими и смъртността при тях е много висока – 65 на сто, разясни специалистът по морски бозайници Цветан Станев. Той помага на треньорите при работата с делфините от създаването на Делфинариума през 1984 г.

Новороденото делфинче сучe на всеки 10-20 минути. За 24 часа поема около 12 литра високомаслено мляко. При раждането е било дълго около 80 см, а сега е над 120 см. Родило се около 8 кг, като в момента не се знае колко тежи, тъй като досегът с него е забранен. Причината е, че до 6-месечната си възраст делфините са много уязвими. Освен това страдат от всички човешки болести, дори от инфартк и инсулт, изтъкна Станев.

Бебето делфин все още няма име и предстои да бъде кръстено, като името ще бъде избрано чрез конкурс. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК