Разясняват на варненски бизнесмени за проекта Южен поток
Разясняват на варненски бизнесмени за проекта Южен поток / Руският газ ще влиза в България през Паша дере © снимка: Дарик Варна

Информационна среща по проекта за изграждане на газопровода „Южен поток” ще се състои днес във Варна. Тя ще започне в 14:00 часа в хотел „Голдън Тюлип” и в нея ще се включат варненски бизнесмени.

Работата по полагането на тръбите на газопровода край Варна ще започне през третото тримесечие на тази година. Планирано е руският газ да потече по тях през 2015 г.

Газопроводът ще влиза у нас през плажа Паша дере, който се намира на 20 км южно от Варна. За да не се въздейства на плажа и туристите, ще се работи през зимните месеци.

На морското дъно тръбите ще заобикалят 6 потънали кораба. Черноморският участък на "Южен поток" ще е с дължина 930 км. Най-голямата дълбочина, на която ще бъдат полагани тръбите, е 2250 метра.

Първоначално около 130 души ще бъдат наети на работа. С напредване на строителството броят на наетите ще се увеличи значително. Покрай работата по "Южен поток" ще се отвори работа за родните пристанища и най-вече за Порт Варна.