Разпределят неусвоените средства за здравеопазване
Разпределят неусвоените средства за здравеопазване / Dariknews.bg

Всички миналогодишни предложения за отпускане на финансова помощ за лечебните заведения във Варна, които общинският съвет е гласувал, да се разгледат повторно от комисията по финанси. По този начин ще се види кои са неусвоените средства за функция здравеопазване, които са били гласувани през 2013 г.

Това решиха на днешното си заседание съветниците от комисията по здравеопазване към местния парламент. Предложението дойде от Ивайло Митковски, след получено писмо от управителя на варненската АГ болница д-р Радослав Минков.

Минков информира, че финансовите средства на болницата не достигат, като за последните  4 години общината не е отпускала финансиране на лечебното заведение. Единствената помощ, която общинската болница е получила, е закупуването на лапараскоп за 69 000 лв.

„Болницата не е на загуба благодарение на даренията, които хората правят. Само за 2013 г. общинският съвет гласува за болницата асансьор и шахта за 100 000 лв. , автоматизирана система за 60 000 лв., 12 000 лв. за кислороден компресор и 3000 лв. за дефибрилатор. Общинската администрация за пореден път обаче от всички гласувани средства отпусна точно 0 лв.“, обясни д-р Минков.

Той представи на съветниците от ресорната комисия и оферта за два рециклирани респиратора, които са необходими за клиниката по неонатология. Те са на обща стойност 14 880 лв. По думите на д-р Минков, ако тези апарати бъдат закупени, то положението в болницата ще се „закърпи за няколко години“.

Съветниците подкрепиха идеята за закупуването на нужната апаратура, като предоставиха въпроса за разглеждане от комисията по финанси и бюджет. Те приеха и предложението на Евгени Бояджиев да се предложи на комисията по собственост и стопанство болниците във Варна да бъдат освободени от данък сгради за 2014 г.