Разкриват нови групи към четири детски градини
Разкриват нови групи към четири детски градини / Sofia Photo Agency, архив

Нови целодневни групи да бъдат разкрити към четири детски градини, гласуваха членовете на комисията „Наука и образование“ на днешно заседание. Общинарите одобриха предложението на администрацията да бъдат осигурени две групи за 50 деца към ЦДГ „Калина Малина“, четири групи за сто деца като филиал към ЦДГ „Теменужка“, две групи за 50 деца към ЦДГ „Детско градче“ и две групи за 50 деца като филиал на ОДЗ „Чайка“.

Допълнителните бройки са необходими във връзка с изпълнение на Общински план за развитие на общината до 2013 година. Новите места ще спомогнат задължителния обхват на 5-годишните деца за предучилищна подготовка, както и за удовлетворяване потребностите на родителите за места от други възрасти, се казва в писмо до председателя на Общинския съвет.

Членовете на комисията приеха предложението единодушно. Те дадоха положително становище и относно изготвянето на проекти за пристрояване и разширяване на четири детски заведения предвид гъсто населените райони, в който се намират и свободните дворни площи, с които разполагат. За целта биха се изразходвали около 150 хил. лева, сочат изчисленията, обясни Калинка Попстефанова-шеф на дирекция „Младежки дейности спорт“.  Проектирането би могло да се реализира като част от по-мащабен проект по програма „Регионално развитие“. Освен образованието той обхваща и други области-градска среда, културна инфраструктура и социална инфраструктура. Общият максимален размер на европейските средства, които могат да бъдат отпуснати, е 750 хил. лева.

Изготвянето на проекти за саниране на учебни заведения е също една от възможностите, които дава схемата. Комисията разгледа три такива предложения и даде положително становище за тях. Те касаят училище „Димчо Дебелянов“, „К. Арабаджиев“ и Първо основно училище. Около 380 хил. лева, сочат изчисленията, ще са необходими за целта.

Предвид прекалено голямата сума, която се събира във функция образование, на заседанието стана ясно, че при крайното оформяне на проекта някои обекти ще отпаднат.

Членовете на комисията приеха решение и по отношение на училище "Васил Априлов". То е относно построяването на нов корпус на учебното заведение, който да осигури нови 40 стаи. Настоящата база на училището е от 1908 година и постоянно се нуждае от ремонти и обновяване. Последната мащабна работа е била по покривната конструкция, но тя не е решила проблемите кардинално, обясни директорката на школото.