Разкриват 33 зелени работни места във Варна
Разкриват 33 зелени работни места във Варна / снимкa: Sofia Photo Agency, архив

33 „зелени” работни места, субсидирани от държавата, е предвидено да бъдат разкрити във Варна. Това съобщи за Дарик Катя Антонова, началник отдел „Услуги по заетостта” в дирекция „Регионална служба по заетостта”.

От началото на февруари фирмите, които откриват нови работни места в сфери, опазващи околната среда, могат да кандидатстват за държавно финансиране. Осигурени са над 3 млн. лева, като средствата ще бъдат достатъчни за субсидиране на около 2100 работни места в цялата страна. Ще се дават пари на работодатели, които отварят работни места в дейности, свързани с производство на хартия и стъкло, обработване на отпадъци, доставяне и пречистване на води и др. Одобрените фирми ще станат ясни през март.

За всяко разкрито работно място държавата ще възстанови на работодателя месечно възнаграждение в размер на 240 лева, средства за платен отпуск и за болнични. Осигуровките обаче не се поемат.  Бюджетната субсидия се предоставя за времето, в което лицата са били на работа, но за срок не повече от 6 месеца. 

Работодателите трябва да подадат документи в Бюрата по труда в срок от 7 работни дни от началото на февруари. Важно е да знаят, че трябва да представят писмени декларации, в които се посочва, че нямат публични дългове и задължения по неизпълнени договори по програми.

Едно от изискванията към безработните, които ще бъдат назначени, е да са регистрирани повече от шест месеца в Бюрото по труда. Останалите условия ще зависят от спецификата на работа.

Очакванията на управляващите са към мярката да има засилен интерес. Те обещават догодина бюджетът й ще бъде няколко пъти по-голям.

Възможно е за следващия програмен период да се обмислят и специални мерки за ползване на европейските фондове, за да може да се продължи този инструмент в подкрепа на "зелената" икономика.