Разкриха сектор по лицево-челюстна хирургия
Разкриха сектор по лицево-челюстна хирургия / netinfo
В болница „Св. Марина” - Варна функционира „Сектор по орална и лицево-челюстна хирургия”. Неговото създаване е в унисон с политиката на университетската болница, насочена към разширяване на предлаганите медицински услуги на гражданите на Варна и областта. Новият сектор работи към Клиниката по УНГ болести и обслужва всички пациенти със заболявания в областта на главата и шията насочени за лечение в болницата.

В сектора се извършва диагностика и оперативно лечение на множество заболявания на лицето, лицевите и челюстни кости, зъбите и околозъбните тъкани, шията. Правят се и пластично-възстановителни и реконструктивни операции в гореупоменатите области. В пакета услуги на сектора се включват:

Гнойно-септична хирургия, третираща възпалителните заболявания (абсцеси и флегмони) в областта на лицето и шията, остеомиелити, одонтогенни синуити, лимфаденити, екзацербирали кисти и други.

Лицево-челюстна травматология, третираща нараняванията на меките тъкани и фрактурите на лицевите и челюстните кости.

Лицево-челюстна онкология, третираща онкологичните заболявания в областта на устната кухина, лицето, шията и челюстните кости.

Заболявания "Вария" – характерни само за лицево-челюстната област, каквито са заболяванията на слюнчените жлези, лицевите нерви, долночелюстната става.

Лицево-челюстна пластично-възстановителна, реконструктивна и ортогнатична хирургия – вродени и придобити дефекти, малформации и деформации в областта на лицето, челюстните кости, съзъбието.

Секторът има сключен договор с НЗОК за работа по клиничните пътеки за лицево-челюстна хирургия, включващи оперативни процедури в лицево-челюстната област и хирургично лечение на заболявания на слюнчените жлези, възпалителни процеси в областта на лицето и шията, вродени малформации в лицево-челюстната област, фрактури, както и консервативно лечение при хирургични заболявания.

Заплаща се само потребителска такса, като на пациентите се предоставя възможност за избор на оператор, екип и време за извършване на оперативната интервенция.