Разкриха чеченски главорези, държали хотели и кораби у нас
Разкриха чеченски главорези, държали хотели и кораби у нас / netinfo
ДАНС разкри организирана престъпна група, съставена от граждани на бившия СССР, действащи на територията на България.Членовете й, които са основно от чеченски произход, са задържани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Групата се установява трайно в България в края на 90-те години. Поддържа връзки с български престъпни групи, с които осъществява съвместна незаконна дейност. Ръководител на групата е руският гражданин от чеченски произход Руслан Гапаев. Членове на групата са братята Андрей и Владимир Бронникови, Дмитрий Курилович и Умар Ирапханов. Към дейността им са съпричастни и граждани на Русия, Украйна, Молдова и Армения, както и криминално проявени български граждани.

На наша територия Руслан Капаев и хората му участват в издирването на длъжници и незаконно събиране на дългове чрез натиск и заплахи, в полза на лица, близки до бивша силова групировка; в дейности, свързани с инвестиране на финансови средства с неустановен произход чрез използване на подставени лица; експлоатация на хотели на българското Черноморие и транспортни кораби, както и закупуване на недвижимо имущество.

На територията на Варна престъпната група работи съвместно с осъдения за злоупотреби с ДДС руски граждани от чеченски произход Яхия Хащиев. Групата е подозирана във финансиране на терористични формирования в Чечения.

На основните членове на групата са наложени принудителни административни мерки от председателя на ДАНС. Работата на агенцията продължава по лица, свързани с дейността на групата в България.