Раздвижване около „Полимери” по проблема с опасния трихлоретан
Раздвижване около „Полимери” по проблема с опасния трихлоретан / vn.government.bg, архив

През последната седмица в Девня се забелязва сериозно раздвижване и отношение за справяне с опасността от инцидент със съхранявания в „Полимери" трихлоретан. Това разкри в интервю за Дарик областният управител Иван Великов. Последната информация е, че собственикът на „Полимери" Николай Банев е назначил работна група, която да обследва въпроса и предложи действия за неговото разрешаване.

На 8 октомври областният управител ще посети завода, като на място ще проведе разговори с работната група. Очаква се тогава да стане ясен точният график за решаване на проблема. Преместването на опасния химикал в друга, по-надеждна цистерна изглежда най-евтиния и бърз вариант. Тоталното унищожаване на трихлоретана е свързано с доста повече пари и време.

Активите на химическия завод са прехвърлени на новосъздаденото дружество „Полимери инвест", а задълженията са оставени на обявеното в несъстоятелност „Полимери" АД, обясни Великов. Според него преместването на трихлоератана може да стане в рамките на месец-два, а операцията по прехвърляне на опасния химикал в друг съд би струвала не повече от 50-60 000 лева.

По принцип разходите трябва да са за сметка на собственика на завода. Ако това не се случи, община Девня ще плати разходите, като си ги потърси след това чрез съдия изпълнител от фирмата собственик. В завода има достатъчно движимо имущество, което може бързо да бъде продадено, дори и за скрап, смята Великов.

Опасността за Девня и цялата област наистина е сериозна и се надяваме да се справим достатъчно отговорно. Иначе последствията биха били непредвидими, подчерта областният управител. Ако не бъдат предприети сериозни мерки, той отново заяви намерението си да сезира прокуратурата за проявена умишлена безстопанственост от страна на собственика на неработещия завод.

Най-вероятно зимата отново ще ни изненада

Обстановката в областта след валежите и силния вятър през последните дни е спокойна. Нито един кмет на общините в региона не се е оплакал от сериозни последици. Няма пострадали хора и щетите не са сериозни, съобщи областният управител.

Работата по отстраняване на падналите дървета и задръстените канализации трябва да приключи днес. След обилните дъждове са протекли покривите на две сгради.

Според Великов влошаването на времето през последните дни е сигнал да се помисли за готовността за зимата. „Най-вероятно зимата отново ще ни изненада, защото такава винаги ни е била организацията. Ще се постараем обаче да променим нещата", сподели губернаторът.

Готовността за зимата ще бъде обсъдена в петък на среща с кметовете на общини, Областното пътно управление и фирмите, имащи ангажимент по снегопочистване и енергоснабдяване.