Разбиха мрежа за детско порно в интернет
Разбиха мрежа за детско порно в интернет / Sofia Photo Agency, архив

Деветима мъже са задържани при международна операция срещу разпространяването на видеоматериали със сексуално насилие над деца. Операцията за неутрализиране на мрежа от разпространители на видеофайлове с кадри на сексуално насилие с деца е осъществена във Варна и в още девет града, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действията са част от международна акция срещу разпространението в интернет на видеоматериали, в които деца от 2 до 11 години участват в порнографски сцени.

Сигналът е подаден от Интерпол - Баден-Вюртемберг.

Според информацията в децентрализирана система са били установени и засечени IP адреси от адресното пространство на общо 95 държави от цял свят, в това число и от България. През тях във виртуалното пространство са споделяни и разпространявани порнографски видеофайлове със сексуално насилие и извращения с малки деца, на видима възраст от 2 до 11 години.

Антимафиотите от сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" и колегите им от регионалните структури на ГДБОП в Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Пловдив, Плевен, Русе, Стара Загора, Сливен и София извършили обиски, претърсвания и изземвания на 14 адреса в страната. Образувани са 11 досъдебни производства. При операцията са иззети 14 компютърни конфигурации, лаптоп; 19 външни харддиска, 4 флаш- памети, 2 рутера, 562 оптични носителя. При първоначалния оглед на иззетите компютри са открити над 100 гигабайта детска порнография.

С полицейска мярка "задържане под стража" за 24 часа са деветима мъже на възраст от 25 до 45 години.

На задържаните предстои да бъдат повдигнати обвинения за разпространение на порнографски материали в интернет, за създаването, на които са използвани деца - престъпление, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 6 години.