Разбиха групи за производство на дрога и за ДДС измами със зърно
Разбиха групи за производство на дрога и за ДДС измами със зърно / Sofia Photo Agency, архив

Организирана група за производство на наркотици е разкрита във Варна при спецакция на полицията и прокуратурата. Задържани са двама варненци на около 25 – 26 години. Единият е осъждан за същото престъпление миналата година. В момента е с облекчена условна присъда. Срещу другото лице се води дело, отново за същото престъпление.

По думите на главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров групата е хваната в момент на производство на наркотици. Двамата мъже са използвали специално наето жилище на централна улица в града. Там произвеждали синтетична дрога и амфетамини. Заловеното количество готова продукция е около 30-40 грама.

Според окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров капацитетът на производство е много по-голям., тъй като схемата е била да се произвежда всеки ден. Произведеното количество се е пласирало в рамките на деня и на следващия ден се процесът се е повтарял.

След направения обиск в жилищата на двамата мъже и наетата квартира са открити общо около 8 килограма вещества – марихуана, лекарства, препарати, химически вещества, киселини, използвани в процеса на производство на амфетамините. Наркотиците са били разпространявали на улицата, в заведения, навсякъде, каза още Чавдаров. По думите му мъжете са задържани за срок от 24 часа. Действията по случая продължават.

Още едно сериозно престъпление е разкрито при полицейска операция. Разбита е измамна схема за източване на ДДС при търговия със зърно. 1 575 885 лева е сумата, с която организирана група от фирми е ощетила държавния бюджет, водейки двойно счетоводство.

Трима от заловените са главните виновници за престъплението, каза комисар Галин Савов от Областната дирекция на МВР Добрич. Над 10 фирми са участвали в измамната схема. Сделките са осъществявани на територията на цяла България, предимно в Североизточния регион.

По случая се води досъдебно производство за избягване на данъчни задължения в особено големи размери.

С цел предотвратяване на злоупотреби с източване на ДДС при производството и пласмента на зърнени култури, комисар Лазаров сподели, че са взети строги мерки за контрол. Униформени проверяват местата, където се съхраняват културите, както и тяхното транспортиране. На проверка подлежат и всички съпътстващи продукцията документи.

Намаляване на престъпността за последните два месеца е отчетено на територията на Варна, сподели още Лазаров. По думите му процентът на разкриваемост на престъпленията е с 10 пункта по-голям в сравнение със същия период за миналата година. Регистрираните случаи за тези летни месеци са 1388, или с 25 по-малко спрямо 2012-та година. Туризмът се нуждае от повече сигурност, каза той и допълни, че тези резултати са плод на успешно сътрудничество между полицията и прокуратурата.