Расте интересът към целодневните подготвителни групи във Варна
Расте интересът към целодневните подготвителни групи във Варна / DarikNews.bg, архив

Ръст в интереса към пилотните целодневни подготвителни групи за пет и шест годишни деца, отчитат от общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“. Общо 16 подготвителни групи се откриват за първи път в община Варна, като през учебната 2014/2015 г. те са съответно 9 групи за петгодишни и 7 групи за шестгодишни деца при целодневна организация на обучение. Общо 7 от групите за петгодишни осигуряват възможност за следобеден сън, а за всички останали е осигурено място за отдих и почивка.

Материалната база на всички групи отговаря на санитарно-хигиенните изисквания, като условията са максимално доближени до тези в детските градини. Обособени са самостоятелни входове, спални и санитарни помещения, кътове за хранене и спортни площадки.

„Предучилищната подготовка в училищна среда и добра възможност за плавна адаптация на децата, които предстои да започнат своето обучение в първи клас. Изборът между подготвителна група в детска градина или в училище е в ръцете на родителите“, коментират от ресорната общинска дирекция.

Към този момент приключват ремонтните дейности на помещенията за подготвителни групи в ОУ „А. Кънчев“, ОУ „П. Волов“, СОУ „Н. Бозвели“,  ОУ „Н. Вапцаров“, ОУ „В.Априлов“ и СОУ „Ал.Пушкин“.