Расте броят на делата срещу шофьори-нарушители
Расте броят на делата срещу шофьори-нарушители / netinfo

16 795 са свършените наказателни и граждански дела във Варненския районен съд за изминалата година, които са над 75 процента от всички, разгледани през 2008-а. За сравнение, през 2007-ма година са завършени над 700 дела по-малко, разкри председателят на Съдебната палата Милен Славов.

Приключилите с присъда дела за 2008-ма година са 629, 390 от които - по реда на съкратеното съдебно следствие. Бързите и незабавни производства са 124, при само 2 за 2007-ма. Ръст бележат делата, заведени срещу шофьори - нарушители - от 200 за 2006 на 810 за миналата година. Драстичен е и скокът при постъпилите дела за престъпления с предмет наркотични вещества. За последните 3 години те са се увеличили 7 пъти. В последно време се наблюдава тенденция на намаление на делата, свързани с кражби, присвоявания и измами, отчетоха от Районния съд.

За наблюдавания период се запазва тенденцията за висок процент на свършените в кратки срокове дела, което е показател за ефективността на съдебната система, коментира Милен Славов. Той отчете и два пъти по-висока натовареност на съдиите от Варненския районен съд в сравнение с колегите им от съдебния окръг и апелативния район. В Съдебната палата в морската столица работят 40 съдии и всеки от тях свършва по дела за всеки работен ден. В Наказателната колегия има 16 съдии, които работят средно върху 400 дела на човек за една година. За сравнение, на софийските им колеги се падат по 438 дела, каза още Славов.

През 2008 г. е налице тенденция към намаляване на броя на отлаганията на дела и в наказателната и в гражданската колегия, отчетоха от Районния съд. Варна е на челните места в страната по приключени бързи и незабавни производства. Това означава, че през изминалата година при 124 от наказателните дела съдебният акт е бил постановен най-много две седмици след извършване на престъплението, обясниха магистратите.

За отчетния период в Съдебно-изпълнителната служба при Районния съд са свършени общо 2107 броя изпълнителни дела. Събрана е сума от над 4 млн. лв. Общият размер на събраните държавни такси от съдиите по вписванията е близо 7 млн. лв.