Работници от Транстриумф обявиха стачна готовност
Работници от Транстриумф обявиха стачна готовност / Дарик Варна

Работници в „Транстриумф холдинг” обявиха стачна готовност. Според тях общината води неадекватната политика по отношение на обществените превози - дейност, в която са заети повече от 750 работници и служители, както и недопустимото и унизително поведение от страна на местната администрация по организирането на обществения превоз на пътници във Варна.

Почти година правната дирекция на Община Варна, в лицето на нейния директор Иван Великов, твърди, че липсва договор между общината и „Транстриумф холдинг” АД за извършване на превоз на пътници. В същото време нито кметският екип, нито Общинският съвет предлагат форма, по която тази реално осъществявана дейност да бъде регламентирана, се казва в декларация на стачния комитет.

Дружеството е отправило многократно запитвания за това има ли договор между Община Варна и „Транстриумф холдинг” АД. Отговор на тези питания и към днешна дата не е получен. В резултат на това, както и с оглед на публичните декларации на Великов, че дружеството работи без договор, сред работещите се създава социално напрежение и чувство на несигурност. Те се засилват допълнително от разнопосочното говорене от страна на зам.-кмета Димитър Николов и директора  на дирекция „Европейски програми и проекти” Петър Радушев относно реализирането на европроекта за устойчив градски транспорт, касаещ цялостното развитие на обществените превози във Варна.

Транспортът във Варна се администрира неадекватно, а варненци и гостите на града го имат благодарение на отговорността, която носят ръководството, всички служители в „Транстриумф Холдинг” АД и в „Градски транспорт” ЕАД, смятат работниците. Те искат  ясен отговор от общината на какво основание „Транстриумф холдинг” АД да продължи да извършва обществения превоз на пътници по линиите, спечелени с конкурс през 2007 г. Ако няма договори, те настояват на научат по чия вина се е случило това, както и какво е бъдещето на „Транстриумф Холдинг” АД.