Работници и води повредили артефактите в центъра (СНИМКИ)
Работници и води повредили артефактите в центъра (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Строители са си позволили да работят с тежка машина в района на разкопките в центъра, като са ударили горните редове на крепостната стена от времето на античния Одесос. Това са констатирали варненските археолози, които проучват терена. Работниците са действали в нарушение, без да съгласуват действията си с археолозите, заяви за Дарик доц. Валери Йотов от Регионалния исторически музей във Варна.

Тежката машина вероятно е ударила и зид от антична сграда, смята доц. Йотов, който ръководи археологическите проучвания в района.

Работници и води повредили артефактите в центъра (СНИМКИ)
netinfo

Заради ВиК аварията, която наводни разкопките в събота, е пострадала единствено античната делва. Питосът, за който се смята, че е на повече от 1500 години, е леко напукан от паднал отгоре бордюр. Има начин делвата да бъде стегната и реставрирана, увери археологът.

Работници и води повредили артефактите в центъра (СНИМКИ)
netinfo

Други щети по артефактите няма нанесени. Откритите преди няколко дни човешки скелети са на дълбочина близо 4 метра под нивото на асфалта. Покрити са с найлон и земна маса, така че те няма как да бъдат компрометирани от водата или лоши метеорологични условия.

Археолозите не се опасяват от посегателства на иманяри. „Проучили сме целия пласт. Няма какво да предизвика техния интерес", категоричен бе доц.Йотов.

Вече е подадено искането за свикване на комисия от Министерството на културата. От нея се очаква да издаде предписание за това къде и как да бъдат съхранявани и експонирани откритите артефакти.