Язовир Ботево преля, евакуират населението
Язовир Ботево преля, евакуират населението / DarikNews.bg

Поради преливане на язовир Ботево Кризисният щаб във Варна е взел решение за незабавна евакуация на живущите в ниската част на село Ботево, община Аксаково.

Хората и животните от ниската част на селото са евакуирани. Вследствие на дъждовете тази нощ нивото на водата се е покачило с десет сантиметра и е достигнало 105 см под горния ръб на преливника. Той е частично разрушен и под него се е образувала яма с диаметър 10 метра. Водата прелива в северната част на преливника. Полицията контролира района.

Областният управител на Варна Иван Великов разпореди компетентните органи да окажат помощ и съдействие, както и състоянието на язовира да се наблюдава непрекъснато от компетентни лица. В профила си във Фейсбук той е написал:

"Хората и животните от ниската част на село Ботево са евакуирани. Вследствие на дъждовете тази нощ нивото на водата се е покачило с десет сантиметра. Преливникът е частично разрушен, а водата прелива от към северната му част. Полицията контролира района. Отивам лично да се уверя, че положението е под контрол и няма опасност за населението."