Янко Станев: Все още не съм решил дали ще стана общински съветник
Янко Станев: Все още не съм решил дали ще стана общински съветник / снимка: Дарик Варна, архив

В СДС-Варна не са доволни от регистрираните от партията резултати на изминалите местни избори. Това заяви градският председател на „сините" Янко Станев. Като основна причина за отлива на гласове той посочи явяването на изборите с регистрацията на Социалдемократическата партия.

На изборите за общински съветници във Варна за водената от Янко Станев листа гласуваха 3665 души, което прави 3,15 %. Това им осигури две места в новия градски парламент. Освен водача Янко Станев, влиза и брат му Валентин Станев. Той бе трети в листата, но изпревари втория с по-голям брой преференции. Валентин Станев е събрал 517 персонални гласа, докато втората в листата Медиха Хамза има 193.

Янко Станев пък има „само" 68 преференции. Той заяви, че все още не е решил дали ще стане общински съветник. И обясни, че ако се откаже от спечеленото място в градския парламент, това ще е само личен компромис.

Янко Станев отговори на обвиненията по негов адрес, че е част от задкулисието: „Моята практика е да не отвръщам на стенанията, охканията и плюенетата на хората, които не са съгласни с моите тези. Затова се смея, когато ми казват, че съм задкулисник. Умирам от смях. Кое ми е задкулисното? Отивам в Общинския съвет и който не слуша - с копривата по краката, който не е съгласен с моите тези. Ето това ли е задкулисието?".

Местният лидер на СДС коментира и резултата на местната коалиция „Реформатори и Патриоти" и техния кандидат за кмет и водач на листата Чавдар Трифонов. Според Станев не е логично водач в листа и кандидат-кмет да вземе по-малко гласове от листата.

„Ние не подкрепяме грешни цели, анализи и прогнози. Аз не знам къде е балотажът? Не знам къде е победата за кмет. Знам само, че през 2013 г. днешният кандидат на Реформаторите имаше 17,3 % на първи тур. Днес има 9,27 %. Не знам защо има 12 028 гласа за листа, а 11 280 за кандидата. Това е само в резултат на грешни прогнози", изтъкна Станев.

Реформаторският блок е виновен за това със СДС да се явят с отделни листи на местните избори. Във Варна РБ е извършил предателство спрямо БЗНС и СДС, като е игнорирал техни представители в листата за общински съветници, е мнението на градския председател на СДС.

Категоричният успех на Иван Портних в кметската надпревара е знак за политическа зрялост и гарант за стабилност в управлението на града. Очакванията на местната структура на СДС са за още 4 години градеж на Варна.

През следващия мандат в Общинския съвет СДС ще бъде вдясно и ще подкрепя добрите за Варна решения, посочи Янко Станев.