Яхти се готвят за Grand Aqua City
Яхти се готвят за Grand Aqua City / netinfo

От 9 до 18 март луксозни яхти ще „акостират” пред Grand Mall, а по етажите на най-големия търговски център във Варна ще си дадат среща водните спортове и забавления

10-дневният воден маратон в Grand Mall ще стане притегателен център за варненци и гостите на града, които са свързани с водните спортове, морската история и луксозните забавления на море. Изложението се организира от Община Варна, Асоциацията на производителите и вносителите на яхти в България и Grand Mall.

Водният град ще бъде съпътстван с емоция и адреналин. Клубовете по водни спортове ще правят демонстрации всяка събота в следобедните часове. Сред тях са морският клуб „Приятели на морето”, клубът за ветроходство „Черно Море Бриз”, варненският клуб по кайт-сърф ”Воден свят”, водолазен клуб „Баракуда” и Варненският клуб по водомоторен спорт.

Всяка събота и неделя от 14 часа ще се провеждат демонстрации на подводно гмуркане с клуб „Приятели на морето”. Изненадата е професионална фотосесия от Юлиян Недев, който ще представи и изложба подводна фотография.

Историци от Регионалния исторически музей във Варна подготвят изложба на макети на кораби, построени във Варненската корабостроителница. В нея ще видим макета на легендарната яхта „Кор Кароли” на кап. Георги Георгиев, първият български яхтсмен, осъществил сам околосветско пътешествие. Между експонатите ще бъдат и макети на костюми на средноводолаз и военен водолаз и модел на гребно-ветроходен катер и лодка „ЯЛ-6”, предоставени от Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров” Варна. Фотоси ще разкажат за експедицията от 2010 „Дунав - Черно море”, по-известна като Дунавската Одисея.

Художникът Огнян Георгиев ще представи изложба „Попътен вятър”, разположена на партера на търговския център. Любопитна разходка из света на съдовете на вода подготвя Клубът по моделизъм. Момчетата ще подредят миниатюрни модели на яхти, катери и кораби.

Всяка събота и неделя от 13 часа ще започват пъстри детски игри с много награди, сред които - годишен абонамент за списание „National Geographic” .  В пиратски пътешествия ще въвлекат малчуганите българските скаути от клуб „Владислав Варненчик”.  Неделните дни са запазени за състезания със скоростни модели на яхти и „ZORB” турнир за купата на Grand Aqua City.

Тържественото откриване на 9 март от 18 ч. ще даде старт на Grand Aqua City.