Пътуването на бъдещето
Пътуването на бъдещето / Dariknews.bg, архив
Пътуването на бъдещето
71063
Пътуването на бъдещето
  • Пътуването на бъдещето

В последните месеци все по-голяма популярност набира един нов начин за придвижване – т.нар. споделено пътуване, при което няколко човека се организират да пътуват заедно до дадена дестинация. Идеята на подобни пътувания е да се предостави алтернатива на традиционните методи за придвижване, за да се пестят пари и гориво.

Желаещите се разбират предварително за часа и мястото на тръгване, като в повечето случаи си поделят транспортните разходи. Освен че излиза изгодно от финансова гледна точка, допълнителен плюс на подобен вид пътуване е възможността за нови контакти и познанства. Съществуват няколко фейсбук групи, които предоставят оферти за споделени пътувания от всички големи градове до по-малките населени места. Тези, свързани с транспорт от и до Варна, са 10. 

Създателят на най-голямата от тях - „Пътуващи студенти Варна,  Димитър Филиповски коментира за Дарик, че подобен вид организирани пътувания между непознати от години са популярни в чужбина. През 2012 г. Филиповски е решил да направи фейсбук група, която да обедини всички учащи в морската столица и да улесни придвижването им до родните места.

Впоследствие групата се разраства и членовете ѝ вече не са само студенти, а хора на всякаква възраст. „Няма как да огранича приема, тъй като няма да е справедливо, а и идеята е да се помогне на всички, които нямат личен автомобил или търсят алтернатива на неудобното пътуване с влак и автобус. Има и такива, които искат да пътуват с домашния си любимец, а това не им е позволено в останалите превозни средства”, обясни още той.

Пътуванията с непознат често крият рискове, като възможността да попаднеш на неопитен, избухлив или рисков шофьор, несходството в характерите и провалените в последния момент уговорки. Тези фактори влияят негативно при избора на някои хора дали да се доверят на споделеното пътуване.

„Рядко се случват инциденти и оплаквания, тъй като когато някой публикува информация, че ще пътува, другият винаги може да погледне профила му. Ако имат общи приятели може да разпита и да го проучи. Риск винаги има, но предвид лошото състояние на останалите видове транспорт и емоцията да се запознаеш с нов човек, определено си заслужава опитът”, сподели Филиповски.

Друга възможност да се уговорите за пътуване с непознат е в сайт за споделени пътувания. В публикуваните обяви се посочват датата, часа, цената, мястото на тръгване и телефон за връзка. Няма изискване да се обяви марката и годината на производство на самата кола, но за да имат успех, част от потребителите посочват не само това, а и екстри на возилото като климатик, нови гуми и стерео уредба. Освен до почти всички точки на страната, в някои от сайтовете се предлага и възможността за споделено пътуване в чужбина.

„Уебсайтовете дават по-голяма възможност за търсене на дестинации, макар че Фейсбук все още е предпочитаният вариант за избор на спътник. Това до голяма степен се дължи на факта, че потребителите, които са доволни, разпространяват групите сред приятелите си”, разкри създателят на най-голямата варненска група за споделено пътуване.