Първанов иска диалог, не диктат, за новия шеф на военното разузнаване
Първанов иска диалог, не диктат, за новия шеф на военното разузнаване / Sofia Photo Agency, архив
Първанов: Диалог, а не диктат по въпроса с избора на шеф на военното разузнаване
31787
Първанов: Диалог, а не диктат по въпроса с избора на шеф на военното разузнаване
  • Първанов: Диалог, а не диктат по въпроса с избора на шеф на военното разузнаване

Нарушена е процедурата при определянето на новия директор на „Военна информация”, заяви във Варна президентът Георги Първанов. Той обясни, че тя не е спазена от Министерския съвет чрез министъра на отбраната. По думите на президента във „Военна информация” трябва да се създаде приемственост с новото ръководство. Това, според Първанов, предполага по-скоро назначаването на шеф от състава на сегашното ръководство на службата, за да може да се реализира тази приемственост.

„През април имаше предложение на министъра за назначаване на един от сегашните ръководители на „Военна информация”, което аз приех. И сега трябва да бъда убеден в обатното. Направиха се три поредни изключващи се предложения.  Тези неща се решават в диалог с убеждаване, а не чрез диктата и пред свършените факти”, каза Първанов. Той допълни, че са възможни нови предложения, но до края на месеца ще има решение.

Държавният глава даде висока оценка за качествата на комодор Валентин Гагашев, около когото възникна спорът с министъра на отбраната. "Издавал съм два указа за неговото повишение и назначаване. Само преди броени дни приех предложението на самия министър на отбраната за неговото назначение като заместник на Съвместното оперативно командване", каза Първанов.

На въпрос защо не се е срещнал със сръбския президент във Варна Първанов отговори, по негова информация Борис Тадич е бил на частно посещение. Той каза, че с държавния глава на Сърбия са се виждали десетки пъти и част от темите на разговорите им са били обсъжданите вчера в Евксиноград въпроси. Той припомни, че е развил идеята за участие на Сърбия и други наши съседи в  АЕЦ „Белене” още преди пет-шест години. Освен това е спомогнал трасето на „Южен поток” да мине през Сърбия. „Оттук нататък техническите подробности по реализацията на проекта трябва да бъдат решавани от правителството”, каза в заключение Първанов.