Псевдоздравни сайтове заблуждавали младите за употребата на дрога
Псевдоздравни сайтове заблуждавали младите за употребата на дрога / netinfo

Псевдоздравни сайтове, форуми, блогове и коментари под материали влияят негативно на младите хора по отношение разпространението и употребата на наркотици, съобщи Юлиян Страшимиров от Българския червен кръст във Варна.

Изводът е на база на проучване на 52 сайта в интернет, по което са работили 30 души. Те са анализирали заплахите, които крие интернет, включвайки се в 6-месечен проект на общината на стойност близо 5000 лв. Чрез търсене в мрежата на ключови думи, сред които „трева”, „дизайнерска дрога”, „легализиране” и др, доброволците, участващи в проекта, са попаднали на няколко групи от влиятелни сайтове.

Псевдоздравните сайтове например имат добър дизайн, но ползват преводни материали за наркотиците, които на пръв поглед са авторитетни, но не винаги достоверни, обясни Юлиян Страшимиров. Така у потребителите се създава псевдодоверие и те лесно могат да бъдат заблудени.

Във форумите и блоговете пък често се дискутират всякакви теми, свързани с употребата на дрога, като по-малка част от споделящите се опитват да спрат негативния интерес на останалите към нея, посочи Страшимиров. Там лесно може да се намери информация за леките и дизайнерски наркотици и дори да се попадне на опит за сделки. Той обясни още, че голямо влияние върху читателите оказват и коментарите под сериозни статии.

Въз основа на проучването са формулирани препоръки към общината за превенция в тази насока. Сред тях са създаване на застъпнически групи сред младежите, които да им влияят положително, познаване на жаргона, който използват, включване на родителите в процеса, ролеви игри.