Псевдопротестиращи изнудвали за постове в комисии и бордове
Псевдопротестиращи изнудвали за постове в комисии и бордове / снимка: Varnautre.bg

Наскоро изгрялото на небосклона на протестиращите гражданско сдружение "Обединени за Варна", зад което стои бившият общински съветник Веселин Данов, признал се за виновен в организиране на престъпна група, занимаваща се с проституция и наркотици, изнудва за постове в местните комисии и в бордовете на общинските фирми. На 24 април в деловодството на общината, адресирано до правната комисия, е постъпило писмо, с което сдружението посочва конкретни хора, които трябвало да заемат места в комисиите към Общинския съвет и прилага техните автобиографии. Върху всяка автобиография има гриф, за коя комисия се цани притежателят й, съобщи Varnautre.bg.

"Предоставяме на вашето внимание списък с наши представители, които желаем да бъдат включени към съответните постоянни комисии към Общинския съвет на Варна. "Обединени за Варна" си запазва правото да оттегля и съответно заменя представители в тези комисии, като и да добавя нови в другите комисии към ОбС", пишат в писмото, което иначе са озаглавили "молба".

"С цел постигането на по-голяма прозрачност в работата на дружествата, чийто принципал е Общинският съвет, желаем в бордовете им също да бъдат включени представители от нашето сдружение. Вариантите това да бъде осъществено са: или да бъде освободен по един член от всеки борд и на негово място да бъде избран кандидат от нашите представители, или да увеличите броя на членовете на бордовете на дружествата. Считаме, че първият вариант ще бъде по-правилен, тъй като в този случай няма да бъде допълнително обременяван бюджетът на дружествата", избухват от наскоро пръкналото се движение. От думите им става ясно, че освен че ще се опитват да се бърникат в общинските търговски дружества, ще искат и заплати за това.
По нататък в т. нар. молба започва и шантажирането на местния парламент.

"Това е единственият начин да оттеглим искането си за оставките на общинските съветници", предупреждават от новоизлюпеното сдружение и уточняват, че в подкрепа на исканията си щели да представят събрани 1530 подписа. Засега нямало да събират повече, но оставали в готовност, ако исканията им не бъдат удовлетворени."Очакваме да се свържете с нас, за да уточним детайлите на нашите взаимоотношения", завършват "Обединените за Варна".

Някои от приложените автобиографии са изтеглени от сайта за обяви за работа - Jobs.bg. Сред имената на мераклиите за "общинската баница" е това на бившият кмет на район "Младост" - Сава Стаматов. Според "Обединените за Варна" той трябва да влезе в комисията по благоустройство и комунални дейности. За комисията по собственост е цанен Румен Парашкевов. На местните избори през 2007 година той беше трети в листата за общински съветници на "Народняшка земеделска партия Никола Петков, чийто водач пък бе Веселин Данов.

В комисията по култура т.нар. протестиращи са сметнали, че е удачно да изпратят главен асистент от Великотърновския университет - Теодор Иванов, който някога бил и общински съветник в Котел. На лекар от Център за спешна медицинска помощ се пада здравната комисия. Според автобиографията му Иван Здравков Иванов е бил и управител на лечебно възстановителен център във Варна - собственост на бившия председател на Общинския съвет Красимир Симов.

За архитектурната комисия се гласи бившият районен архитект на "Младост" и настоящ главен архитект на община Долни чифлик Иван Тодоров Иванов. Силвия Желязкова Симеонова-Вангелова е посочена за комисията "Социални дейности". До 2004 година дамата е съдружник и управител на корабна агенция "Агиос Николаос Шипинг сървесис". Собственик на същата фирма е небезизвестният Атанас Вангелов, който бе съден за документни измами, с цел теглене на моряшки кредити. Финансовата комисия се пада на Панайот Въгларов, който има фирма за търговия на дребно на хранителни стоки. Транспортната комисия е за собственика на строителна фирма "Стабилд-Инженеринг" Станислав Костадинов.

За да поставят въпроса с назначенията си в комисии и бордове, представители на "Обединени за Варна" смятат да се появят и на днешната сесия на Общинския съвет.