Прожектират безплатно филми на Баш майстора
Прожектират безплатно филми на Баш майстора / netinfo
Над 35 автора ще се включат в тазгодишното издание на националните празници “Камчийски дни на поезията”. Откриването ще се състои в сряда в читалище “Кирил Господинов” в Долни Чифлик. Идеята е да се популяризира културата и в по-малките населени места, заяви Стефан Димитров – председател на организационния комитет на конкурса.

Десетки творци от цялата страна ще покажат творчеството си и ще се борят за наградата на името на известния български артист Кирил Господинов. В надпреварата ще се включат и деца, като една от основните идеи е да се стимулира детското творчество. 32-ма малчугани ще участват в конкурса в две възрастови категории – до четвърти клас и от четвърти до осми клас.

Тази година в рамките на “Камчийски дни на поезията” ще бъдат раздадени над 30 награди. За първо място в конкурса е номиниран поетът Иван Нанев – актьор от Варненския драматичен театър. Кандидатите са оценени предварително от жури с председател Станислав Пенев. Конкурсът ще продължи до петък, като в последния ден ще бъде официалното награждаване.

Като продължение на “Камчийските дни на поезията” Фестивалният и конгресен център във Варна ще предложи панорама на филмовото творчество на актьора Кирил Господинов. От 10-ти до 13-ти ноември всички желаещи могат да гледат безплатно в зала Европа известните филми с негово участие: “Тримата от запаса”, “Бон шанс, инспекторе”, “Шведските крале” и “Момчето си отива”.

Кирил Господинов, известен сред публиката с името “Баш майстора”, е роден в с. “Гроздьово”, Община Долни чифлик. Известно време е работил във Варненския драматичен театър.