Провеждането на Blacksea Rocks пред провал?
Провеждането на Blacksea Rocks пред провал? / Dariknews.bg

Съветниците от комисиите по култура и туризъм към Общинския съвет не дадоха положително становище за провеждането на международния фестивал „Blacksea Rocks”, който евентуално може да доведе във Варна Марая Кери и "One direction". На днешното си съвместно заседание съветниците обсъдиха вариантите за провеждането на фестивала, както и подписания меморандум за подкрепа от страна на кмета Иван Портних и възможностите за отпускане на необходимата сума от 600 000 лв.

С 4 гласа „против”, 4 „за” и 1 „въздържал се” на съветниците от комисията по култура и 1 „за” и 4 „въздържал се” на комисията по туризъм, търговия и рекламни дейности, местните депутати не подкрепиха отпускането на общински средства за провеждането на мероприятието. Като основен довод противниците на идеята изтъкнаха липсата на ясна информация за това колко пари се искат точно от общинската хазна, защо сайтът на фестивала не работи и защо 20 дена след заявения първоначален срок за кандидатстване по проекта, все още няма действащ сайт и кандидатствали младежки групи и изпълнители.

Съветниците изтъкнаха и споменатата сума от 600 000 лв. общинско финансиране, която по техни думи не е по силите на местния бюджет, като липсва ясна информация за какво ще бъдат похарчени тези средства. Според Марина Карапетян сумата е огромна. „Не е справедливо спрямо всички кандидатствали по фонд „Култура”. За тях се отпускат в пъти по-малки суми и срещу голямо количество информация за самите фестивали. Тук дори нямаме яснота кое и за какво ще се харчи, да не говорим, че няма конкурсно начало. От нас се иска да подкрепим едно мероприятие по картинки, като се говори, че капиталът на фирмата кандидат е 10 лв. Искам разбивка за какво ще се харчат поисканите 600 000 лв., какво е състоянието на фирмата и какви са предвидените мероприятия в този фестивал”, обясни позицията си Карапетян.

Мнението й беше подкрепено и от Светлана Такева от БСП, която дори окачестви исканото общинско финансиране като подигравка с всички кандидати по фонд „Култура”. Според Такева, ако за Варна е важно да дойде Марая Кери, може да се намерят и други начини, а не чрез общинско финансиране. „Този фестивал може да се случи и без да има участие на общината със средства или реклама”, каза Такева.

Николай Недков изрази становище, че културният живот през лятото във Варна трябва да се обогати и промени, като провеждането на подобни фестивали ще помогне за тази промяна. Председателят на комисията по финанси Тодор Балабанов пък подкрепи идеята за провеждането на „Blacksea Rocks”. „Общината вече финансира няколко фестивала и без конкурсно начало и кандидатстване по фонд „Култура” – например „Варненско лято”. Така че това не може да е довод против провеждането на подобно мероприятие. Смятам, че предложението на Иван Кутиков е добро и полезно за града, като ще спомогне за изграждането на имиджа на Варна”, коментира Балабанов.

Съветниците решиха единодушно комисията по финанси и бюджет да изиска актуална информация за финансовото състояние на фирмата кандидат, както и разбивка за прогнозния бюджет на фестивала и подробна план-сметка за какво ще бъдат похарчени поисканите 600 000 лв. от общинския бюджет.