Проверяват учителка, завела ученици на съботна проповед
Проверяват учителка, завела ученици на съботна проповед / emk.bg

По случая с учителката от Хуманитарната гимназия, завела ученици на съботна проповед, е разпоредена проверка от Регионалния инспекторат по образование, съобщи за Дарик началникът на инспектората Николинка Даскалова. Проверката трябва да приключи до края на следващата седмица, когато ще бъдат обявени и резултатите, уточни Даскалова.

В събота, 31 октомври, ден след обявяване на грипната ваканция във Варна, класният ръководител на 8-ми клас в Хуманитарната гимназия Мариана Жечева завела учениците си на религиозно обучение в сградата на „Обединени Божии църкви" (недалеч от сградата на общината). В петък Жечева освободила децата от „час на класния ръководител", с уговорката на другия ден да ги заведе на църква, което учениците с охота приели.

В продължение на 2 часа на осмокласниците са им проповядвали различни учения и са им раздавали лакомства. Това е било извършено от Жечева без знанието и изричното разрешение на родител/настойник на всеки един от учениците, твърдят от ВМРО-Варна.

„Воеводите" са научили за случилото се от недоволни родители. Сред децата пък имало племенник на техен член, разкри пред Дарик Стефан Соколов, координатор на ВМРО за Варна и Шумен. По негова информация въпросната учителка Мариана Жечева е последовател на Евангелистката църква, а на религиозната служба на 31 октомври, заедно с учениците си, завела и двете си деца.

„Случаят е доста провокативен и би трябвало досега да бъдат взети някакви решения", заяви Соколов.

Действията на класната ръководителка на 8-ми клас, Марияна Жечева, изразяващи се в провеждане на религиозно обучение на ученици-малолетни лица, са в противоречие с разпоредбите на редица закони и поднормативни актове, уреждащи учебния процес, се посочва в жалба на ВМРО-Варна до Регионалния инспекторат по образованието, изпратена на 13 ноември.

Пренебрегнат е Законът за вероизповеданията. Освен това е нарушен член от инструкция на Министерство на образованието, според който учениците до 14 години трябва писмено да заявят желанието си да изучават религия пред директора на училището, и заявлението трябва да е подписано от техен родител/настойник, а учениците от 14 до 18 г трябва да представят заявление, подписано и от тях, и от техен родител/настойник, пише още в жалбата. С нея варненските „воеводи" настояват учителката да бъде наказана, както и да бъдат взети необходимите мерки за разясняване на учителите на разпоредбите на закона относно провеждането на обучение по религия в училищата, а също и за недопускане на бъдещи подобни случаи.

ВМРО са сред най-яростните противници у нас на религиозно движение "Свидетели на Йехова". Варненските „воеводи" на няколко пъти протестираха срещу изграждането на храм на сектата в кв. Младост във Варна, припомня Дарик.

„Има безброй вероизповедания, които са регистрирани и действат по-тихо и по-лукаво. Работят и се разпространяват като привличат хора на ключови позиции - учители, лекари, с позиции в обществото, и по този начин разширяват кръга си от последователи", смята Стефан Соколов. Наското избраният за регионален координатор на ВМРО припомни, че партията възнамерява да внесе в парламента законопроект за вероизповеданията. В него ще се предлага въвеждането на строг контрол при регистрация на религиозните формации.