Проверяват работата на прокуратурата по делото „Медузите”
Проверяват работата на прокуратурата по делото „Медузите” / Sofia Photo Agency, архив

Така нареченото дело „Медузите” е било основателно прекратено и въобще не е трябвало да бъде образувано. Такова мнение изрази главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Във вторник стана ясно, че след решение на Европейския съд за правата на човека страната ни трябва да заплати 40 0000 евро обезщетение на семейството на депутата от БСП и бивш общински съветник от Варна Борислав Гуцанов, който се разследваше за източване на община Варна. Цацаров обясни, че тепърва ще се прави оценка на действията по задържането и работата на прокуратурата по случая. 

„Първото, което ще предприема, е да се снабдя с надлежен превод на решението, защото това, с което сме запознати, е това, което е в публикациите на средствата за масова информация. В официалния сайт на Европейския съд решението е само на френски език, което поне за мен е нечетимо”, обясни Цацаров.

„Аз знам много добре за какво става дума, най-малкото с оглед на това, че познавам достатъчно добре делото. Когато се правеше оценка относно това дали към момента на избор на парламента и формиране на парламента с оглед на това, че Борислав Гуцанов е действащ депутат, да се прави искане за снемане на имунитета с оглед факта, че има заварено висящо производство и как да се процедира. Запознат съм много добре със самото производство и начинът, по който то е протичало. И смятам за напълно обоснован извода, че производството е следвало да бъде прекратено. Всъщност то изобщо не е следвало да бъде образувано”, коментира главният прокурор.

„Всичко това ще подлежи на съответна преценка - както действията по задържането, така и действията на държавното обвинение. В крайна сметка е започнало нещо по срамен начин и е завършило по срамен начин”, обясни още той.

Сотир Цацаров каза още, че бившият премиер Бойко Борисов ще бъде разпитан по възобновеното дело за смъртта на Михаил Михов - Мишо Бирата, който беше намерен мъртъв в хотелската си стая преди 2 години и половина.

Преди дни стана ясно, че Европейският съд по правата на човека е осъдил България да заплати 40 000 евро обезщетение на семейството на депутата от БСП и бивш общински съветник от Варна Борислав Гуцанов. Според решението на съда в Страсбург страната ни e длъжна да компенсира семейство Гуцанови заради репресията и публичното унижение, на които те са били подложени, по време на акция на полицията през 2010 г.

Причината под щурма на полицията да попадне Борислав Гуцанов са подозрения, че в качеството си на председател на общинския съвет във Варна той е спомогнал за одобрението на неизгодна сделка за автобуси. Заради липса на достатъчно доказателства обаче делото бе прекратено.