Проверяваха за студ във Варненската топлофикация
Проверяваха за студ във Варненската топлофикация / DarikNews, архив

Съкратени служители на Варненската топлофикация са сигнализирали Инспекцията по труда в морската столица за ниски температури в работните помещения. Проверка обаче установила, че условията, при които се трудят хората там, отговарят на изискванията, разкри шефът на инспекцията инж. Иван Иванов. „Най-вероятно тези, които са подали сигнала, са искали да създадат неприятности на работодателя си”, коментира той.

В над 20 обекта инспекторите са замервали температурата, при която се работи през януари и февруари. Съставен е протокол на магазин, в който са измерени 11 градуса.
През първите два месеца на тази година във Варна са контатирани 4134 нарушения на трудовото законодателство. Най-често те са свързани с осигуряване на безопасни условия на труд.

За периода са установени 18 лица, допуснати до работа без да има бъде връчен екземпляр от трудов договор. 208 са нарушенията, свързани с работното време. След намесата на Инспекцията по труда през януари и февруари са изплатени заплати в размер на над 45000 лв.

„Все още наблюдаваме в някои случаи как работници не желаят да им се защитават правата”, посочи инж. Иванов. Той даде пример със служители на автомивка, които избягали и оставили обекта си при опита на инспекторите да ги проверят.