Провален бизнес „глътна” 14 частни имота
Провален бизнес „глътна” 14 частни имота / Дарик Варна

На ул.„Константин Величков" във Варна днес бе необичайно шумно. Една дузина млади мъже и питбул бяха готови да попречат на изземването на къща от частен съдебен изпълнител. Страховитото куче бе пуснато в двора на къщата, за да спре действията на частен съдебен изпълнител. Това обаче не се наложи, след като въводът във владение на новия собственик на къщата бе отложено.

Накратко историята с имота на ул.„Константин Величков". Едноетажната къща на №18 вече има нов собственик, след като семейство Шитови я губят заради неизплатени дългове на сина им Георги. Увлечен в бизнес делата си, Георги залага единственото жилище на родителите си, заедно с други 13 недвижими имота на близки и приятели, срещу банков кредит в размер на 1,3 млн. лева.

Бизнесът с цигари не потръгва по желания начин, при което Георги спира да погасява кредита, обезпечен с лична собственост и имоти на неговите сватове и други близки и приятели. През 2005 г. дългът на Шитов към банката е откупен от небезизвестния варненец Веселин Жеков срещу малко над 600 000 лева. Така Веселин с прякор Полицая се сдобива с 14 имота, струващи поне 1,3 млн. лева. Половината имоти, ипотекирани от Георги Шитов, сред които негови агроаптека и терен от 5 дка в Западна промишлена зона, са вече иззети. За останалите 7 предстои изземване, разказа адвокат Венци Димитров от Софийска адвокатска колегия. Той е нает да защитава интересите на Шитови, след като, по думите му, четирима негови колеги от Варна отказват да го направят.

В борба за запазване на имота Шитови завеждат няколко дела. Според адвокат Димитров по случая има установени закононарушения. Той твърди, че Шитови не са били уведомени по надлежния ред за изкупуването на дълга и публичната продан, а от общо 700 страници по изпълнителното дело липсвали над 140 листа. Освен това възрастните хора са били притеснявани и заплашвани от хора, представяли се за брокери, наети от Жеков.

Пред Дарик частен съдебен изпълнител Станислава Янкова отхвърли обвиненията на адвокат Димитров, че Шитови не са били уведомени. Има решение от 26 юни 2008 г. на Варненския окръжен съд, с което са отхвърлени жалбите на Шитови и което не подлежи на обжалване. Въводът във владение на новия собственик не е бил направен досега, тъй като производството по делото е било спряно с обезпечителна заповед и е било възобновено чак през февруари 2010 г., обясни Янкова.

Станислава Янкова е четвъртият съдия изпълнител, който работи по случая. Според нея адвокат Венци Димитров няма правомощия да представлява Шитови, тъй като не е представил пълномощно по делото.

В момента Георги Шитов живее в София. Дъщеря му Стелияна учи в чужбина, а 69- годишните Димо и Стоянка Шитови са в тежко здравословно състояние. Димо е на системи във Военноморска болница, а Стоянка - в местната онкоболница.

След няколко години съдебни дела и решения днес частният съдебен изпълнител трябваше да въведе новия собственик във владение на имота. Това обаче не се случи, тъй като тази сутрин в кантората на Станислава Янкова са постъпили молби от Димо и Стоянка Шитови за отлагане с мотива, че се намират в болница. Молбите са уважени. Въводът във владение засега се отлага за неопределено време, като новата дата ще бъде насрочена след излизане на Димо и Стоянка Шитови от болница, посочи съдия изпълнителят. Според Янкова рано или късно Веселин Жеков ще влезе във владение на имота на ул.„Константин Величков".

Веселин Жеков с прякор Полицая е един от сочените за наркобосове във Варна. Жеков бе разследван по т.н. мегадознание. През юни 2009 г., след споразумение с Варненската окръжна прокуратура, той бе осъден на 2 години и 4 месеца затвор за участие във въоръжена престъпна група, организирана и ръководена от Иван Славков и Веселин Данов. През декември същата година Жеков бе пуснат на свобода предсрочно.