Проучват алтернативен транспорт за Варна
Проучват алтернативен транспорт за Варна / netinfo

Изследване на алтернативния транспорт, подходящ за Варна и разработване на транспортен мастър план на града – това предвижда проект на Община Варна на стойност над 295 000 лв. Проектът е по Оперативна програма “Регионално развитие”. В разширяването на транспортната схема Варна ще си партнира с община Рощок, съобщи ресорният заместник-кмет на морската столица Свилен Крайчев. Договорът за безвъзмездна финансова помощ от регионалното ведомство и за сътрудничество между българската и германската общини е подписан на 10 април, като срокът за изпълнение на дейностите е 18 месеца, уточни Светослав Трайков, координатор на проекта.

Изследването ще отговори на въпроса какъв е най-подходящият алтернативен транспорт за Варна, като трябва да се посочат и съответните трасета, коментира Крайчев. Предстои обявяване на обществена поръчка за определяне на фирмата, която ще извърши съответния анализ.

Общината вече работи и по друг по-мащабен транспортен проект по Оперативна програма “Регионално развитие”, чиято приблизителна стойност е 50 000 000 лв., съобщи Петър Радушев, отговарящ  за дирекция “Международно сътрудничество” към община Варна. Процедурата по кандидатстване ще бъде обявена през септември, като проекти ще могат да се подават в срок от минимум един месец. Мащабният проект ще обхваща внедряването на система за контрол на трафика във Варна, както и купуване на нови тролеи и автобуси. От общинската администрация очакват до подаването на големия проект анализът за подходящия алтернативен транспорт в морския град да бъде готов.