Протестиращи заплашиха с гражданско неподчинение
Протестиращи заплашиха с гражданско неподчинение / Дарик Варна, архив

Председателски съвет към местния парламент ще бъде свикан в началото на другата седмица по настояване на протестиращи варненци. Това стана ясно на среща между зам.-председателя на Общинския съвет Снежана Донева и недоволни граждани. Те напомниха, че днес изтича поставеният от тях краен срок съветниците колективно да се оттеглят.

В понеделник представители на протестиращите от палатковия лагер ще участват в заседанието на председателския съвет, на който ще бъде обсъдено искането местните избраници да подадат оставки на извънредна сесия.

Една от тях - Петя Хараланова, коментира, че ако не бъде изпълнена волята на недоволните граждани, те ще преминат към гражданско неподчинение. Тя обаче отказа да разкрие какво точно означава това.

Христо Димитров от "Варненци за Варна" посочи, че 15 човека не могат да изразяват мнението на гражданите. Според него това е опит за поредна провокация и за създаване на хаос в града.

Той коментира и разцеплението на групата, част от която прие името „Обединени варненци за Варна“ с учредители Ивайло Василев, Мартин Аргиров и Александър Аврамов – хората, създали групата „Варненци за Варна”, известна още като „Групата на дакела”.

Според Димитров определен кръг от хората, които са се отцепили от "Варненци за Варна", са искали подкрепа за конкретна политическа сила на предстоящите парламентарни и кметски избори. Той обаче, както и кръгът около него, не били съгласни. Димитров отрече да има конфликт между двете групи.