Протест и в петък вечер, кулминацията ще е в неделя
Протест и в петък вечер, кулминацията ще е в неделя / Дарик Варна, архив

За 18 часа днес във Варна се подготвя поредният протест срещу високите сметки за ток. Протестиращите се организират във Facebook, както и при предходните протести. Маршрутът на шествието все още не е ясен.

От неделя насам във Варна всеки ден се протестира, като тълпата от недоволни граждани всяка вечер има различен маршрут, различен от определения от местната власт.

Най-много хора излязоха на улицата в сряда вечер, когато по централните варненски булеварди шестваха над 2000 души. След края на протеста един от неформалните лидери на протестиращите - бившият футболист Иван Петров, бе наръган с нож в гърба.

При протестите в понеделник и вторник имаше и арестувани. Над 100 полицаи осигуряват опазването на обществения ред. Аспаруховият мост е охранителна цел №1 на органите на реда. Мостът обаче бе затворен от протестиращи за известно време в неделя, когато бе първият от серията протести.

Около 1500 варненци излязоха на шествие и в празничния 14 февруари. Шествието премина без инциденти.

От 12 февруари, вторник, е в сила безсрочна заповед на варненския кмет, чрез която на организаторите се разрешава провеждането на протестни действия по маршрут от общината, по бул. „Мария Луиза" до пресечката с ул. „Драгоман", по ул. „Драгоман", бул. „Княз Борис I", ул. „Цар Симеон I", гаровия площад, ул. „Девня" - в близост до сградата, в която се помещава централният офис на „Енерго-Про".

Кулминацията в седмицата на гражданските бунтове се очертава да бъде в неделя. Националният протест против своеволията на ЧЕЗ, Енерго-Про, ЕВН и държавната политика в областта на енергетиката ще се проведе от 11 часа във Варна и поне още 25 града на страната.

Протест и в петък вечер кулминацията ще е в неделя
netinfo

Така изглежда афишът за неделния протест, разпространен във Facebook

Междувременно от Енерго-Про обявиха, че през следващата седмица, в присъствието на клиенти и медии, специалисти на компанията ще проверяват електромери, при които има отчетена по-висока консумация от обичайната за този период на годината. Показанията на електромерите и изправността им се проверява както по сигнали на клиенти, така и по инициатива на компанията доставчик на електроенергия за Североизточна България.

Проверката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в разпределителните центрове на Енерго-Про в Шумен и Горна Оряховица, проведена на 12 и 13 февруари, показала, че няма отклонение в показанията на електромерите. От общо 14 проверени случая, избрани от проверяващите експерти, само при един електромер е констатирано съмнение за неточност, но след проверка в Български институт по метрология е било установено, че уредът измерва точно. В хода на проверката от страна на ДКЕВР, при един от проверените сигнали, при напълно изправен електромер, е констатирано минимално отклонение в напрежението (от 2 волта) от установения стандарт. Компанията е предприела мерки за отстраняване на проблема.