/ Медицински университет - Варна
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев влезе в ролята на хирург по време на посещението си в Медицинския университет във Варна. На 3-измерен симулатор за ендоскопски операции, определян като "последен звън на технологичната мисъл”, министърът извърши успешна операция по премахване на жлъчен мехур. 

Просветният министър влезе в ролята на хирург
Медицински университет - Варна

„Много интересно беше за мен. Не съм се докосвал до подобна апаратура и подобна дейност. Съзнавам обаче, че когато това е съчетано с отговорността на лекаря, хирурга, това вече е много трудна и отговорна работа”, сподели Вълчев пред студентите и ръководството на Медицинския университет, които станаха свидетели на операцията. 

Просветният министър влезе в ролята на хирург
Медицински университет - Варна

Министърът на образованието и науката заяви, че е впечатлен от цялостното модернизиране на материалната база в университета. Според него тепърва дигиталните трансформации ще ни изненадват, в редица сфери и професии. Преподавателите обаче няма да бъдат заменени, смята министър Вълчев. 

МУ – Варна е най-добрият университет за обучение по медицина в България

Разрастването на Медицинския университет в други градове помага там да се задържат медицинските специалисти, каза още министърът. Той стана свидетел на конферентна видеовръзка с филиалите на висшето училище в Шумен, Сливен и Велико Търново. Видеовръзка на живо бе направена и с операционни зали в болница „Света Марина” и Факултета по дентална медицина. 

Варненският медицински университет ще се разпорежда като собственик на болница „Света Марина“

„Имаме нужда от повече висши училища като вашето, които да са разпознаваеми в международен план и да са адекватни на новите предизвикателства”, отбеляза Красимир Вълчев. 

Преди визитата в Медицинския университет в морската столица, просветният министър посети Музея за история на медицината, който е единствен по рода си на Балканите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК