Прокуратурата сезирана за нередности по европроекти
Прокуратурата сезирана за нередности по европроекти / netinfo

Една от причините за забавените авансови плащания по Оперативна програма „Регионално развитие” е обжалване на някои от процедурите, провеждани от общините за избор на изпълнители на строителни работи, доставки и услуги. Това съобщи край Варна зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова по време на четвъртото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 - 2013 г.

Има подадени сигнали до Прокуратурата и Комисията за защита на конкуренцията, както и питания до Агенция “Държавна финансова инспекция”, посочи Михайлова. Регистрирани са общо 21 сигнала за нередности. Повечето от тях са за нарушения и грешки при откриване на процедури за обществени поръчки, неспазване на изисквания, заложени в договорите с бенефициентите, дублиране на финансовата помощ и неточно изпълнение на договорите. При обжалване на дадена процедура, всякакви плащания по проекта се спират, припомни зам.-министърът.

“Не ми е ясно защо някои общини смятат, че щом прережат лентата и това направи колкото се може по-високопоставен политик, средствата по проекта ще бъдат изплатени. Това не е така когато говорим за структурни еврофондове”, коментира Михайлова.

На този етап изплатените средства по програмата са скромни на фона на договорените. Още е рано обаче да се говори за проценти. Така зам.-министърът отговори на въпроса защо не се отчита делът на усвоените средства.

Североизточният регион за планиране е с най-висок процент на одобрени проекти – 42%. С най-нисък е Югоизточният – одобрение са получили 24% от подадените от там проекти, стана ясно по време на форума, чийто домакин е курорта “Св. св. Константин и Елена”.