Проговори охранителят, гасил с ръце Пламен Горанов
Проговори охранителят, гасил с ръце Пламен Горанов / DarikNews.bg, архив

„Попитах лицето какво е решил да прави и той каза „Не се приближавай, ще се самозапаля!", след което му казах изчакай, недей. Той се дръпна две крачки назад. Тогава забелязах, че има локва, течност под краката му. Направих още няколко крачки и той се запали, като беше със свита ръка, дясна и се възпламени”. Това разказа пред Btv охранителят на сградата на Община Варна, пред когото се запали и изгоря Пламен Горанов.

Всичко, което се е случило в онази сутрин, е продължило само пет минути. Според данните на прокуратурата Пламен идва пред общината в 7:24 часа. Записите от камерите показват как той се залива с течност. По това време в сградата има трима охранители. Единият от тях заговаря Пламен.

„Аз започнах да го гася с ръце и казах да донесат пожарогасител, но тъй като ситуацията беше такава, че всеки беше стъписан от случилото се, притичах до дежурната стая и взех пожарогасителя”, допълва той.

В гасенето на Пламен се включват случайни минувачи и свидетели на инцидента, спомня си охранителят.

Според данните на прокуратурата тялото на Пламен е било изгасено в 7:29 часа. Едва тогава е подаден сигнал на телефон 112.

От разпита на свидетели става ясно, че Пламен е казал, че не е искал да се самоубива, а да протестира. Защо обаче се стигна до самозапалването? Неадекватна ли е била реакцията на охранителите в дадената ситуация или са проявили агресия към Пламен?

„Аз бях точно пред Пламен Горанов, като се запали, нямаше никаква агресия относно нашите действия”, обяснява охранителят.

Пламен Горанов почина навръх националния празник на България 3 март, властта обяви смъртта му за мъченическа и обяви ден на траур. Хората, които са се опитали да го спасят и не са могли, са убедени, че мъжът не е искал да умира. А те са искали да помогнат, но не били подготвени затова.

„Моите действия са били да можем да спасим човешки живот”, казва охранителят.

След инцидента с Пламен Горанов от 20 февруари до вратата в общината вече има поставени два пожарогасителя. Молбата на охранителите от Варна е в школата на МВР да се учи повече психология в екстремни ситуации.